HAZA GAZDASÁG Szlovákiában dívik az érintésmentes bankkártyák használata

Szlovákiában dívik az érintésmentes bankkártyák használata

1002
hirdetés

Szlovákiai bankok eddig több mint három millió érintésmentes bankkártyát adtak ki az elmúlt években. A PIN kód nélküli bankkártya használattal európai szinten vezetünk, jelezte a VÚB bank szerdai találkozóján.
Az ország lakosságának a számához viszonyítva és a lebonyolított tranzakciók tekintetében is vezet az érintésmentes bankkártyával való fizetést Szlovákiában. A VÚB elemzése kimutatta, a férfiak gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel. Közölte a TASR hírügynökség.

Az elmúlt év elején a forgalomban lévő kártyák mintegy ötven százalékát tették ki. 2014 végére már meghaladta a 3 200 000 darabot, ami az érvényben lévő kártyák 64 százalékát jelentette. A VÚB bank az összes érintésmentes bankkártya 41 százalékát adta ki a vizsgált időszak alatt.

A népszerűsége köszönhető részben annak is, hogy egyre több elfogadóhelyen lehetséges a tranzakció lebonyolítása. Ezzel a lehetőséggel leginkább Szlovákián belül élnek a kártyatulajdonosok, a teljes tranzakciók 91 százalékát téve ki. Ugyanakkor elenyésző mértékben használják a környező államokban is, mint például Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország.

A VÚB bank elemzése kimutatta: leggyakrabban a 30 és 50 közötti korosztály használja ezt a fizetési módot. Meglepő, de a fiatalabb generációnak mindösszesen 22 százaléka használja az érintésmentes technológiát.
A kártyatulajdonosok kisebb vásárlás esetén veszik igénybe, átlagosan tíz eurót fizetnek ezzel a technológiával. Legtöbbször szupermarketokban, benzintöltő állomásokon valamint éttermekben használják. A húsz euró alatti tranzakció esetén érintésmentes kártyánál nem szükséges megadni a hozzátartozó PIN kódot.

PP, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePartibusszal nyugatról és keletről is Gombaszögre!
Next articleElhunyt Pap Vera színművész