HAZA GAZDASÁG Szlovákiában a legmagasabbak az energiaárak az EU-ban a lakosság bevételeihez képest

Szlovákiában a legmagasabbak az energiaárak az EU-ban a lakosság bevételeihez képest

918
hirdetés

Vásárlóerő-paritáson mérve az Európai Unió (EU) országai közül Szlovákiában a legmagasabbak az energiaárak, vagyis itt kell gázra, villanyáramra, fűtésre és üzemanyagra költenie bevételei legnagyobb hányadát a lakosságnak – számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap pénteken.

A pozsonyi lap az Európai Bizottság (EB) egy elemzésében közölt adatokra hivatkozva megállapítja: a szlovák háztartások esetében az energiaköltségek a bevételek 16 százalékát teszik ki átlagban, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.
A HN által hivatkozott brüsszeli statisztika, amely a 2008 és 2012 közötti energiaárakkal számol, első nyolc helyén kizárólag olyan közép-kelet európai országok vannak, amelyek korábban a szocialista blokk részét képezték. Az energia-árak vásárlóerő-paritáson mért listáján a legmagasabb kiadási arányt kimutató Szlovákiát, Románia, Csehország és Lengyelország követi. Magyarország a nyolcadik helyen foglal helyet, vagyis az összehasonlításban szereplő országok közül itt költi bevételei legalacsonyabb hányadát a lakosság gázra, villanyáramra, fűtésre és üzemanyagra.
A pénzügyi tárca szlovák lap által megszólaltatott szakértői szerint annak oka, hogy az EU-n belül Szlovákiában emészti fel a lakosság bevételeinek legnagyobb hányadát a rezsi, elsődlegesen nem az aktuális energiaáraknak tudható be, hanem annak, hogy a lakosság vásárlóereje a nyugat-európai országokéhoz képest alacsony.
Az árszabályozást felügyelő szlovák állami intézmény, a Hálózati Ágazatokat Felügyelő Hivatal (ÚRSO) a brüsszeli statisztikára reagálva megkérdőjelezte annak érdemi jelentéstartalmát, mivel – mint nyilatkozatukban írták – „az európai statisztikai hivatal nem használ egységes metodikát statisztikái összeállításakor, s így annak eredményei nem hitelesek.”
http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/slovaci-maju-najvyssie-vydavky-na-energie-v-europskej-unii-602561

MTI

hirdetés
Previous articleMagyar Kultúra Napja – Himnusz-est
Next articleMeghívó helyett