HAZA BELFÖLD Szlovákia polgárainak egy tizedét fenyegeti a szegénység

Szlovákia polgárainak egy tizedét fenyegeti a szegénység

802
hirdetés

42174 A szegénység elleni küzdelem világnapjára olyan időben emlékezünk, amikor a Szlovákiában élő emberek nagy részének életkörülményei jelentősen megromlottak és egyre nagyobb létbizonytalanságban élnek. A szegénység Szlovákiai lakosainak több mint egy tizedét sújtja – jelentették ki a Szlovák Szegénységellenes Hálózat bizottságának tagjai, Zuzana Kusá, Alena Krempaská és Slavomíra Mareková.
Az Európai Unió statisztikai adatai szerint a bevételek tekintetében az egyszülős családok állnak a legrosszabbul, azaz Szlovákia minden negyedik háztartása. De azokat a háztarásokat is sújtja a szegénység, ahol mindkét szülő dolgozik – jelentették ki a szociológusok. Az anyagi nélkülözés leginkább a nyugdíjasokat veszélyezteti, akik a standardnak tekintett kilenc életfeltétel közül három vagy annál több feltételt már nem engedhetnek meg maguknak. A szlovákiai háztartások több mint egy harmada nehéz teherként éli meg a lakásköltségeket vagy a kölcsönök és hitelek törlesztését.
A bizottság tagjai szerint a szociális rendszer reformjai során nem veszik figyelembe nálunk a megélhetési költségeket. Hiányzik továbbá a minimális életszínvonalról alkotott elképzelés, amelyet a társadalomnak minden tagja számára garantálnia kellene – állítják a szociológusok. A civil szervezet képviselői szerint a nem megfelelő szociális védelemről tanúskodik az ENSZ Fejlesztési Programjának megállapítása is, miszerint a kisgyerekes roma háztartások 46 százaléka, amelyek bevételeit csupán a szociális segélyek és egyéb juttatások alkotják, ismétlődően olyan helyzetbe kerül, hogy nem tud enni adni a gyerekeknek. Különösképpen figyelmeztetők Zuzana Kusá szerint a megtorló intézkedésekre tett javaslatok a hátrányos helyzetű gyermekek jövőbeli kilátásait javító programok helyett.
A civil szervezet szerint a növekvő szegénység arról a történelmi tapasztalásról való megfeledkezésnek is a következménye, hogy a békét és a stabilitást nem lehet fenntartani az olyan társadalomban, amelyben a lakosság nagy részétől megtagadják a tisztességes élethez való jogot.
A Szlovák Szegénységellenes Hálózat a szegénység elleni küzdelem világnapján azzal fordul a törvényhozó testület képviselőihez, akik nemsokára a harmadik olvasatba került hátrányos helyzetűek megsegítéséről szóló törvényről fognak majd dönteni, hogy utasítsák vissza a hátrányos helyzetű háztartások büntetését a segélyek további csökkentésével, és vegyék figyelembe, hogy a segélyek javasolt összege nem elegendő és nem védi meg a rászoruló embereket a nélkülözéstől.

SITA nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleAmerikai adósságplafon – Obama aláírta az államcsőd veszélyét elhárító törvényt
Next articleRómától a Felvidékig