HAZA GAZDASÁG Szlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabonabehozatalt

Szlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabonabehozatalt

802
hirdetés

Szlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabonabehozatalt és egyes további termékek importját – tájékoztatott hétfőn a kormányhivatal, hozzátéve, hogy az ügyben tárcaközi munkacsoport ül össze. A hétvégén ugyanilyen döntést hozott Lengyelország és Magyarország, az Európai Bizottság viszont elfogadhatatlannak nevezte a tagállamok egyoldalú kereskedelempolitikai lépéseit.

Illusztráció, Pixabay

Az olcsóbb ukrán gabonával nem tudnak versenyezni a hazai termelők, ezért a behozatal egzisztenciális problémákat okozhat számukra. A földművelési tárca ennek kapcsán leszögezte, hogy a szolidaritás keretei között már minden törvényi lehetőséget kimerített az ukrajnai behozatal szabályozása terén. Rámutatott, hogy az ukrán gabonaféléket az EU területén kívülre kellett volna továbbszállítani, ám jelentős része európai raktárakban maradt, ez pedig destabilizálja a tagállamok piacait. „Az ukrajnai termékek behozatalának további szabályozása érdekében kormányszinten kell újabb, szigorú intézkedéseket bevezetni” – hangsúlyozta a minisztérium.
Az ukrajnai gabona behozatali tilalma miatt az Európai Bizottság már bírálta Lengyelországot és Magyarországot, hangsúlyozva, hogy az ilyen kereskedelempolitikai döntés az EU kizárólagos hatásköre, a tagállamok egyoldalú lépései elfogadhatatlanok.
A szlovák állami szervek az Ukrajnából behozott szennyezett gabonafélékkel kapcsolatos értesülésekre reagálva a múlt héten megtiltották az ukrán gabona feldolgozását és forgalmazását, a takarmányozást is beleértve, emellett szigorították az ellenőrzést a határon.

TASR

hirdetés
Previous articleA komáromi alapiskolákban közel kétszer annyi lehet a magyar elsős, mint a szlovák
Next articleSzlovákia már az összes MiG-29-es vadászgépét átadta Ukrajnának