HAZA BELFÖLD Szlovák kormánydöntés: nem veheti vissza történelmi magyar nevét Pered

Szlovák kormánydöntés: nem veheti vissza történelmi magyar nevét Pered

888
hirdetés

Obrázok1A szlovák belügyminisztérium ajánlása alapján Robert Fico kabinetje szerdai, Pozsonyban tartott ülésén elutasította Pered (Tešedíkovo) önkormányzatának azon igényét, hogy a felvidéki település visszakapja és hivatalos megjelölésként ismét történelmi magyar nevét használhassa.

    A több mint 700 éves, jelentős többségben magyarok lakta településen tavaly tavasszal népszavazáson döntöttek arról, hogy az 1948-ban a kommunista közigazgatás által Tesedíkovóra átnevezett város hivatalos neve ismét a történelmi magyar megnevezés, Pered legyen. A település lakosságának döntését a szlovák kormány a belügyi tárca által megfogalmazott azon álláspontra hivatkozva utasította el, amely szerint a névváltoztatás állítólag sértené a településekről és az államnyelvről szóló törvényt.
    A szlovák kormány döntését Borsányi Gyula, Pered polgármestere – akit a Magyar Közösség Pártja (MKP) listáján választottak meg – elszomorítónak és a népakarat lábbal tiprásának nevezte, rámutatva: a 2012 márciusában tartott népszavazáson résztvevők kétharmada a történelmi név visszavételére voksolt. Elmondta: Pered lakosságának 80 százaléka magyar anyanyelvű, és az ott élő szlovákok egy része is a Pered megnevezést használja, és azt is szeretné a település hivatalos nevének. Hozzátette: nem kívánnak beletörődni a kormány döntésébe, a település önkormányzata ugyanis már kilátásba helyezte, hogy az ügy ilyen kifejlete esetén nemzetközi jogi fórumokhoz fordul jogorvoslatért.
    A belügyi tárcának a kormány döntését megalapozó szakvéleményét – a magyar sajtónak is szlovák nyelven eljuttatott állásfoglalásban – bírálta Érsek Árpád, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt parlamenti képviselője. Ebben rámutatott: a szlovák kormányzat a lakosság döntését elutasító hozzáállása a kommunista hatalomgyakorlás módszereit idézi, és azt mutatja, hogy Robert Ficóék a második világháború utáni időszak kisebbségellenes, a kollektív bűnösség elvén alapuló politikájával értenek egyet.
    A vágselyei járásban lévő Pered települést, amelyet már 1238-ban ezen a néven említenek a történelmi feljegyzések, 1948-ban az akkori Csehszlovákia kommunista közigazgatásának döntése alapján nevezték át Tesedíkovóra. A település az új megnevezést Samuel Tesedík szlovák tanár és lelkipásztor után kapta, akit a szlovákok jelentős történelmi személyiségnek tartanak, ám személyének semmi kötődése nincs Peredhez, és szakértők szerint soha nem is járt ezen a felvidéki településen.
    1948-ban és az utána következő időszakban az akkori csehszlovák kormányzat szlovákosító intézkedései keretében több mint hétszáz más, magyar és német nevű település is új nevet kapott. Köztük Pereddel együtt mintegy 20 olyan település is volt, amelyek szlovák történelmi személyiségekről lettek elnevezve, és ezek néhány kivétellel, államnyelven mindmáig ezt a megnevezést kénytelenek használni.

MTI

hirdetés
Previous articleSzáz éves a komáromi Kultúrpalota
Next articleMegnyílt Szlovákia legnagyobb keresztény könyvesboltja