HAZA BELFÖLD Szlovák koalíciós válság – Elemzők és a pozsonyi sajtó sem valószínűsítik a...

Szlovák koalíciós válság – Elemzők és a pozsonyi sajtó sem valószínűsítik a kormány szétesését

1204
hirdetés

Sem a pozsonyi lapokban kedden megjelent véleményírások, sem pedig az újságok  által megszólított elemzők nem tartják valószínűnek, hogy Robert Fico kormányának széteséséhez, illetve előrehozott választásokhoz vezetne a koalíciós válság, amelynek rendezéséről kedden délelőtt tárgyalt a kormányfő által összehívott koalíciós tanács.

    A szlovák kormánykoalíció azután került válságba, hogy hétfőn a kormányzó szövetségben részt vevő második legerősebb szlovák tömörülés, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést, arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása. A lépést Robert Fico miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke hétfőn abszurdnak nevezte, és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érthetetlennek minősítette.
    A helyzetről hétfőn az éjjeli órákban tanácskozott Robert Fico pártjának legfelsőbb vezetése, amely a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség meg nem erősített információi szerint azt a döntést hozta, hogy nem fog engedni Andrej Danko követeléseinek. Még a koalíciós tanács ülésének kezdete előtt, kedden összeült az SNS elnöksége is, amelynek a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által megszólaltatott Andrej Hrnko alelnök szerint nem volt tudomása arról, hogy mi vezette a pártelnököt a koalíciós szerződés felmondására. Hrnko a TASR-nak azt mondta: adtak ugyan bizonyos mandátumot a pártelnöknek arra, hogy tárgyalásokat folytasson, ám azt nem tudják, mi vezette Dankót arra, hogy éljen ennek a „legszélsőségesebb változatával”.
    A koalíciós tanács kedd délelötti mintegy kétórás ülése után csupán Bugár Béla, a Most-Híd elnöke adott egy szűkszavú, érdemi döntésről nem beszámoló nyilatkozatot a sajtónak. Elmondta: a tanácskozás „őszinte” volt, megállapítást nyert, hogy a jelenlegi koalíciónak nincs alternatívája, s így a tárgyaló felek készek a folytatásra, elemezni fogják a helyzetet és pénteken a kormányhivatalban folytatják az egyeztetést.
    „Nem eszik olyan forrón a kását, még kevésbé az SNS politikai konyháján” – vélekedett a koalíciós válság lehetséges kimeneteléről a baloldali pozsonyi Pravdának nyilatkozva Michal Horsky politológus, aki szerint az SNS elnökének lépése „asztalcsapkodás”, és aligha vezet majd a kormány széteséséhez és előrehozott választásokhoz. Inkább elképzelhető szerinte, hogy a kabineten belüli személycseréket lesznek. Horsky úgy fogalmazott, hogy a „forró kása” hamarosan lehűl, annál is inkább mert a jelenlegi kormánynak nincs valós alternatívája, mivel az ellenzék nem képes kormányalakításra.
      Nem tart a kormány bukásától Pavel Haulík, az MVK közvélemény-kutató ügynökség vezetője sem, aki a pozsonyi Hospodárské Noviny gazdasági-közéleti lapnak nyilatkozva azt mondta: Danko alighanem csak a koalíción belüli viszonyok „átformálását” szeretné, s nem kell bonyolult politikai játszmára számítani, mivel túlságosan sok kockázatot jelentene az SNS számára, szemben azzal a kevéssel, amit elérhetne vele.
       Hasonlóképpen vélekedik keddi véleménycikkében a liberális pozsonyi Sme kommentátora, Peter Schutz is, aki  írásában leszögezi: bár merészség lenne azt feltételezni, hogy a koalíciós válság résztvevőit a racionalitás vezeti, de az egyszerű számítás azt mutatja, hogy egyiküknek sem áll az érdekében a hatalomgyakorlást bizonytalanságra cserélni.


MTI

kép: dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMegújul a VMK fény- és hangtechnikája
Next articleAudi A5 Sportback sport 2.0 TDI quattro: Frissítés után