HAZA KÜLFÖLD Szíria – Obama: elkerülhető a katonai csapás, ha valós a vegyifegyver-átadási javaslat

Szíria – Obama: elkerülhető a katonai csapás, ha valós a vegyifegyver-átadási javaslat

808
hirdetés

Barack Obama amerikai elnök hétfőn lehetségesnek nevezte a Szíriára mérendő amerikai katonai csapás elkerülését, ha „valósnak” bizonyul az az orosz és szíriai indítvány, amely szerint Damaszkusz nemzetközi felügyelet alá helyezné vegyi fegyvereit.

    Az amerikai szenátus – szintén az orosz javaslatra hivatkozva – elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást.
    Obama elnök, aki hétfőn hat nagy amerikai tévéállomásnak adott interjút, hogy megindokolja a Szíria ellen kilátásba helyezett katonai fellépést, „potenciálisan pozitív fejleménynek”, sőt, „potenciális áttörésnek” nevezte a javaslatot, de arra figyelmeztetett, hogy azt fenntartásokkal kell fogadni.
    Hozzátette: John Kerry külügyminiszter feladatául kapta, hogy tisztázza Oroszországgal, mennyire komoly a javaslat. Szavai szerint az amerikai kormány nem akarja, hogy egy pusztán megakasztó vagy késleltető taktika csökkentse a Szíriára nehezedő nyomást. „Fenn kell tartanunk ezt a nyomást, ezért holnap ennek ellenére beszélek a nemzetnek arról, hogy ezt miért tartom fontosnak” – mondta a CNN-nek nyilatkozva az elnök.
    Obama hangoztatta, hogy egy áttörés a szíriai vegyi fegyverek felett gyakorolt ellenőrzés terén még nem oldaná meg a Szíriában zajló „szörnyű konfliktust, de azt kedvezően értékelné, „ha katonai akció nélkül el tudnánk érni ezt a korlátozott célt”.
    Barack Obama a PBS-nek azt mondta, hogy egy Szíriával kapcsolatos diplomáciai kezdeményezés lehetősége már a múlt héten, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20-csoport csúcstalálkozója alatt folytatott tárgyalásuk alatt felmerült. „Voltak ilyen megbeszéléseim. És ez a folytatása (volt) azoknak a megbeszéléseknek, amelyeket Putyin elnökkel egy jó ideje folytattam” – mondta.
    Az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje nem rendelkezik megfelelő katonai képességekkel ahhoz, hogy amerikai katonai fellépés esetén hitelt érdemlő válaszcsapást mérjen az Egyesült Államokra. Obama ezzel arra reagált, hogy Aszad a CBS amerikai tévének adott interjújában kijelentette: Washington „készüljön fel mindenre”, mivel egy amerikai támadás „közvetlen és közvetett következményekkel fog járni”.
    Ugyanakkor elismerte, hogy lehetségesek „asszimetrikus” válaszlépések Irán vagy a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet részéről, de – mint mondta – az Egyesült Államok napi rendszerességgel megküzd hasonló biztonsági kihívásokkal.
    Obama bevallotta, hogy vannak kételyei a Szíria elleni katonai beavatkozás kongresszusi támogatásának megszerzésével kapcsolatban. „Nem mondanám, hogy biztos vagyok benne” – mondta az elnök. Azt is elismerte, még nem döntötte el, hogy a kongresszusi elutasítás esetén elrendelné-e Szíria megtámadását.
    Az elnök úgy vélekedett, hogy a washingtoni törvényhozásnak is időre van szüksége annak megértéséhez, ami Szíriával kapcsolatban történik, s kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban „hetekre gondol”.
    Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője közben közölte, hogy a szövetségi törvényhozás felsőháza elhalasztja a Szíria elleni katonai csapásról szerdára kitűzött próbaszavazást.
    Reid munkatársai szerint a döntés hátterében a Szíria körül kialakult helyzet bizonytalansága áll, különösképpen az, hogy Oroszország a jelek szerint most segít olyan kiutat találni, amely révén elkerülhető lenne az amerikai katonai csapás. Ugyanakkor kijelentették, hogy a próbaszavazást még a héten megtartják majd.
    A szenátusi republikánusok két „héjája”, John McCain és Lindsey Graham közös közleményben sürgette a kongresszustól a katonai fellépés jóváhagyását, mert – mint kifejtették – az további lehetőséget adna Obama elnöknek arra, hogy nyomást gyakorolhasson Moszkvára és Damaszkuszra annak érdekében, hogy Aszad kezéből „kivegyék a vegyi fegyvert”.
MTI

hirdetés
Previous articleJúliusban is nőtt a szlovák ipari termelés éves bázison
Next articleMeghívó – Endurance Ride 2013