HAZA KÜLFÖLD Szijjártó: Magyarország és Szlovákia is sokat profitál a két ország együttműködéséből

Szijjártó: Magyarország és Szlovákia is sokat profitál a két ország együttműködéséből

854
hirdetés

Magyarország és Szlovákia is sokat profitál a két ország együttműködéséből, különösen a jelenlegi feszült világgazdasági helyzetben, amely felértékeli a stabil, kiszámítható kapcsolatok jelentőségét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután szlovák kollégáját fogadta Budapesten.

Szijjártó Péter fogadta a szlovák külügyminisztert

    A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Ivan Korcokkal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy mind Magyarország, mind Szlovákia közvetlenül szembesül azokkal a veszélyekkel és kihívásokkal, amelyeket egy háború jelent a szomszédságban.
„Mindkét ország több százezer menekültet fogadott be eddig. Magyarországon 800 ezer, Ukrajnából menekülő számára biztosítottunk belépési lehetőséget és ellátást, s ezt mindaddig fenntartjuk, amíg erre szükség van” – szögezte le.
Ezzel kapcsolatban pedig köszönetet mondott a Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójában részt vevő embereknek és szervezeteknek, illetve a hasonló tevékenységet végző szlovákoknak.
Szijjártó Péter ezt követően érintette a gazdasági kihívások kérdését, rámutatva, hogy az egekbe nőttek az infláció mellett az energiaárak és a kamatok is. Emellett úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzet nyomán globális méretű gazdasági válság is könnyen kialakulhat.
„A világgazdaság tele van feszültségekkel, ezeknek szemmel látható jele az, hogy elképesztő nemzetközi nyomás nehezedik ránk, hogy fogadjuk el a globális minimumadó európai bevezetését” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez „tragikus hatással” lenne az európai és a magyar gazdaságra.
A feszült világgazdasági helyzet felértékeli a stabil és kiszámítható gazdasági együttműködés jelentőségét. Magyarország és Szlovákia között ilyen stabil és kiszámítható gazdasági együttműködés jött létre az elmúlt években, amelyből mindkét ország és gazdaság sokat profitál” – mondta.
A miniszter üdvözölte, hogy a magyar-szlovák kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a 13 milliárd eurót, ami rekordnak számít, és 2022 első három hónapjában 49 százalékos volt a növekedés.
Aláhúzta: mindkét országnak érdeke, hogy újabb összeköttetések jöjjenek létre közöttük, s jól halad az újabb hat határátkelési lehetőség megteremtését célzó program.
Szijjártó Péter az energiaellátással kapcsolatos kihívásokkal összefüggésben közölte, hogy a két ország hasonló földrajzi és infrastrukturális adottságokkal bír, ahogy hasonlók az energiapolitikáról vallott nézeteik is, például az atomenergia Magyarországon és Szlovákiában is fontos szerepet játszik.
Emlékeztetett rá, hogy a felek „elvégezték a házi feladatukat”, és megépítették a gázvezetékeiket összekötő interkonnektort, amelynek kapacitását Szlovákia irányába bővíteni is tervezik.
„Az energiaellátás fizikai és matematikai kérdés, nem ideológiai, és pláne nem filozófiai” – fogalmazott, leszögezve, hogy a kormány a jövőben is mindent megtesz a földgázellátás biztosítása érdekében, s nem támogatja az ezt veszélybe sodró javaslatokat.


MTI

hirdetés
Previous articleA Múzeumi Szalon vendégszékében Varga Anna, a Jókai Napok egykori háziasszonya
Next articleTaroltak a komáromi diákszínjátszók az 57. Jókai Napokon, a fődíj a Marianumba került