HAZA GAZDASÁG Szijjártó: folyamatosan fejlődik a magyar-szlovák gazdasági együttműködés

Szijjártó: folyamatosan fejlődik a magyar-szlovák gazdasági együttműködés

1046
hirdetés

Az energiabiztonság növelését, az autóipari kutatások összehangolását és a határátkelők számának növelését célzó megállapodások születtek a magyar-szlovák gazdasági vegyesbizottság szerdán Pozsonyban tartott ülésén.

    Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a gazdasági vegyesbizottság társelnöke a testület ülése után elmondta: már a jövő év közepétől próbaüzembe helyezik a magyar és a szlovák gázvezetékrendszert összekötő vezetéket, amelyen 2015-től a kereskedelmi forgalom is megindulhat.
    Az államtitkár a folyamatban lévő beruházással kapcsolatban azt hangoztatta: az észak-déli irányú infrastruktúrák megteremtése Közép-Európa energiabiztonságának alapvető feltétele.    Ezen belül a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsszerepe van a magyar és szlovák gázvezetékek összekötésének, ami stratégiai beruházás. „A 115 kilométer hosszú csővezeték épül, a tesztüzemet már a jövő esztendő közepén meg tudjuk indítani, 2015-től pedig már a kereskedelmi forgalom is meg fog indulni” – mondta.
    A vegyesbizottsági ülésen megállapodás született arról is, hogy Magyarország és Szlovákia közös álláspontot fog képviselni az Európai Unióban a nukleáris energia területén megvalósítandó fejlesztések kérdésében.
    Szijjártó Péter ezzel összefüggésben rámutatott: mivel a nukleáris energia területén megvalósuló fejlesztések Magyarország és Szlovákia energiabiztonsága számára egyaránt rendkívül fontosak, a két ország közös álláspontot fog képviselni az Európai Unióban, ahol vannak olyan törekvések is, amelyek megpróbálják hátrányos helyzetbe hozni a nukleáris energia fejlesztését.
    Bár a két ország az autóiparban bizonyos szempontokból konkurensnek számít, a vegyesbizottsági ülésen sikerült megállapodni a felsőoktatási intézményekben zajló kutatás-fejlesztési munka összehangolásában is – ismertette a külügyi és külgazdasági államtitkár.
    Hozzátette: megegyezés született arról is, hogy folyatódni fog a két ország közti határátkelők számának fejlesztése, ennek keretében 2020-ig 25 új infrastrukturális kapcsolatot nyitnak meg, valamint a MÁV is kezdeményezni fogja a szlovák vasúttársaságnál négy korábban leállított vonalon a vasúti forgalom megújítását. Ezek konkrétan a Győr-Pozsony, Balassagyarmat-Losonc, Miskolc-Kassa, Hatvan-Losonc szakaszok.
    Szijjártó Péter Pozsonyban megbeszélést folytatott Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszterrel is, valamint részt vett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséggel (SARIO) és a pozsonyi magyar nagykövetség külgazdasági irodájával közösen szervezett üzleti fórumon.
    A több tucat magyar és szlovák cég képviselőinek részvételével megrendezett fórumot megnyitó beszédében az államtitkár azt hangsúlyozta: a két ország gazdasági együttműködése hagyományosan jó és folyamatos fejlődik, Szlovákia a kereskedelmi forgalmat tekintve negyedik legfontosabb partnere Magyarországnak és a két ország közös energetikai és infrastrukturális projektjei is nagyon sikeresek.

MTI

hirdetés
Previous articleNőtt a lakossági megtakarítások összege Szlovákiában
Next articleDecembertől az elsőbbségi ellátást nem fizető pácienseket el kell látni a rendelés alatt