HAZA KÜLFÖLD Szijjártó: a következő hét évben megduplázódik a magyar-szlovák határátkelők száma

Szijjártó: a következő hét évben megduplázódik a magyar-szlovák határátkelők száma

846
hirdetés

Egy fejlesztési program segítségével a következő hét évben megduplázódik a Magyarország és Szlovákia közötti határszakaszon átívelő közlekedési kapcsolatok száma – mondta Szijjártó Péter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zemplénagárdot és a szlovákiai Nagytárkányt (Veľké Trakany) összekötő út átadásán kedden.

    A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára beszédében emlékeztetett: a két ország miniszterelnöke a július 2-án megtartott magyar-szlovák csúcstalálkozón állapodott meg a két ország közötti közlekedési kapcsolatok átfogó fejlesztéséről.
    A megállapodás alapján Magyarország és Szlovákia történelmének legnagyobb léptékű, közös fejlesztési programja indult el, amelynek első lépéseként előkészítik 46 új kapcsolat megépítését és 14 már meglévő felújítását, akadálymentesítését – mondta.
    Hozzátette: második lépésben ezek közül huszonöt közúti-, folyami- vagy kompkapcsolatot választanak ki, amelyeket a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban megépítenek.
    A határkeresztező kapacitások fejlesztésének ötven százaléka a tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valósul meg, ami részét képezi a 130 milliárd forintos országos programnak – mondta Szijjártó Péter. Közlése szerint döntés született már egy Ronyva-híd megépítéséről Abaújvár és Kenyhéc (Kehnyec) között, hamarosan átadják a határátkelő utat Kékednél, emellett vizsgálják a határ menti vasúti összeköttetés helyreállításának lehetőségét is.
    Országszerte 115 kapcsolat előkészítése és kivitelezése zajlik – fűzte hozzá Szijjártó Péter.
    Az államtitkár beszédében jelezte: ahhoz, hogy Közép-Európa legyen az európai kontinens növekedésének motorja, az egyik komoly versenyhátrányt, a közös határ ritka átjárhatóságának problémáját le kell küzdenie. A csaknem 700 kilométer hosszú magyar-szlovák határszakaszon jelenleg 28 közúti határátkelési lehetőség van és átlagosan 25 kilométerként lehet átkelni a szomszédos országba. Elmondta, Európa nyugati részén ennél sűrűbben találni határátlépési pontokat, ráadásul a Dunától keletre nincsen határ menti autóbusz- és vasúti közlekedés.
    Ez nemcsak közlekedési, hanem gazdasági problémát is okoz, hiszen a határ mentén lévő vállalkozások számára elérhető keresletet csökkenti – tette hozzá Szijjártó Péter. Az átkeléshez az itt élőknek – a Zemplénagárd és Nagytárkány közötti út hiányában – eddig csaknem harminc kilométert kellett kerülniük.
    Az államtitkár a magyar-szlovák összefogást hangsúlyozva elmondta, több mint 1,5 millió eurós beruházás révén a magyar oldalon két kilométernyi út épült meg Zemplénagárdtól a határig, a szlovák oldalon pedig forgalomtechnikai beavatkozásokat és útfelújítási feladatokat végzett el a kivitelező KE-VÍZ 21 Zrt. konzorciuma a korábban már elkészült útszakaszon.
    A beruházás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg, a projekt vezetője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., partnere a nagytárkányi önkormányzat volt.
    Az útszakasz átadását jelképező szalagot Szijjártó Péter Szőllős János, a Kassa megyei önkormányzat alelnöke és Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője társaságában vágta át, ezután a gyalogosok és az autósok vették birtokukba az új utat.

MTI

hirdetés
Previous articleMire kíváncsiak a komáromiak?
Next articleMég mindig nem sikerült bizonyítani a megvesztegetést a Gorilla-ügyben