HAZA BELFÖLD Szeptemberben hirdet ítéletet az állampolgársági törvényről a szlovák alkotmánybíróság

Szeptemberben hirdet ítéletet az állampolgársági törvényről a szlovák alkotmánybíróság

774
hirdetés

ededSzeptember 17-én nyilvános ülésen hirdet ítéletet a szlovák alkotmánybíróság arról, hogy a szlovák állampolgársági törvény összeegyeztethető-e az alkotmánnyal – erősítette meg az MTI-nek Anna Pancúrová, a testület szóvivője pénteken.

    A törvény vizsgálatát még 2011 szeptemberében kezdeményezte a pozsonyi törvényhozás 30 ellenzéki képviselője. Arra hivatkoztak, hogy a jogszabály – amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután azok felvették egy másik ország állampolgárságát – nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.
A jogszabályról január 22-én kellett volna döntenie a testületnek, ám akkor nem született ítélet, mivel az alkotmánybíróság a meghallgatások után februárra napolta el a döntéshozatalt, majd egy héttel később meghatározatlan időre elhalasztotta. A többször elnapolt ítélethozatallal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva Anna Pancúrová az MTI-nek megerősítette: a szeptemberi nyilvános ülésen már az ítéletet hirdetik ki.
A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi.
Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője pénteken az MTI megkeresésére azt közölte: a szlovák állampolgársági törvény alapján, annak 2010. július 17-én történt hatályba lépése óta 830-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 53-an a magyar állampolgárság megszerzését követően.
A szlovák állampolgársági törvény módosítására egyébként már tavaly ígéretet tett Robert Fico jelenlegi kabinetje. A törvény módosítása – amelynek részleteit nemzetközi jogászokkal is egyeztette az azt előkészítő szlovák belügyminisztérium – a szaktárca korábbi közlése szerint már el is készült, és a legutóbbi ígéretük szerint még a nyáron a parlament elé kerülhet.
Bár a jelzett módosítás pontos részletei még nem kerültek nyilvánosságra, a belügyi tárca közlése alapján a módosítás lényegi pontja az lesz, hogy a jövőben azok nem veszítik el szlovák állampolgárságukat egy másik ország állampolgárságának felvételét követően, akik állandó lakhellyel rendelkeznek abban az országban, amelynek állampolgárságát újonnan felvették. A jogszabály ilyen tartalmú módosítása érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól már megfosztott felvidéki magyarok helyzetén.


MTI

hirdetés
Previous articleÁrpád fejedelem-díjban részesül Csáky Pál
Next articleSok ukrán katona halhatott meg a lelőtt katonai szállítógépen