HAZA vélemény Szemetet eszünk?

Szemetet eszünk?

775
hirdetés

A lengyel élelmiszerek minőségéről az utóbbi időben aránylag élénk vita folyik. A némely európai országban, köztük Szlovákiában is kirobbant botrány után megszigorították az ellenőrzésüket. Ám úgy tűnik, a szlovák élelmiszerek minőség és elérhetőség tekintetében még rosszabbul állnak – legalábbis ez derül ki az Economist Intelligence Unit által összeállított ez évi globális élelmiszerbiztonsági indexből.
A globális élelmiszerbiztonsági index a világ 109 országának élelmiszerszintjét hasonlítja össze, miközben huszonnyolc jelzőszám alapján vizsgálja az elérhetőségüket, minőségüket és biztonságukat.
Az ez évi eredmények alapján Szlovákia a 31. helyre került a ranglistán, s bár az előző évvel összehasonlítva ez némi előrelépést jelent – hat hellyel feljebb kerültünk – ,a környező országok élelmiszerei közül még mindig a mieink a legrosszabbak minőségűek. (Magyarország a lista 29. , Lengyelország a 26., Csehország pedig a 23. helyén van.)
A szlovák élelmiszerek nem túl hízelgő helyezése a Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnökét, Pavol Konštiakot is meglepte. „Meglepődtem, nem tudok ugyanis semmilyen súlyos gondról vagy botrányról, amely a szlovák élelmiszerekhez köthető” – jelentette ki Konštiak, aki szerint az élelmiszereink elérhetősége és minősége jó, hasonló a környező országokéhoz. „Hasonlóképpen a boltjaink is megfelelő szintűek, fel vannak szerelve hűtőbokszokkal az élelmiszerek minőségének szinten tartásához” – fűzte hozzá.
Szlovákiából sokan már most is a szomszédos Ausztriába járnak élelmiszert vásárolni, amely a ranglétrán jóval Szlovákia felett helyezkedik el, konkrétan a lista 2. helyén. Az Economist szerint a legjobb élelmiszerek az Egyesült Államokban vannak, a harmadik helyre pedig Hollandia és Norvégia került. Ellenkezőleg, a legrosszabb élelmiszerek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Csádban és Madagaszkáron találhatók.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSztárportré: Laár András
Next articleSzlovákiában létesít új üzemet a Tesla?