HAZA BELFÖLD Szélsőségesség vádjával elítélték a parlamenti Mi Szlovákiánk-Néppárt elnökét

Szélsőségesség vádjával elítélték a parlamenti Mi Szlovákiánk-Néppárt elnökét

1376
hirdetés

Négy év és négy hónapos szabadságvesztésre ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság Marian Kotlebát, a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnökét, a párt parlamenti képviselőjét az emberi és szabadságjogok elnyomására uszító mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt – közölték hétfőn este Pozsonyban.

    Az ítélet még nem jogerős. Ha jogerőre emelkedik, Kotleba elveszíti képviselői mandátumát.
    Marian Kotleba a bíróság előtt elmondott beszédében a vádat alaptalannak és koncepciósnak minősítette. A perben azzal vádolták, hogy 2017-ben egy besztercebányai középiskolában mintegy négyszáz vendég előtt három családnak egyenként 1488 euró értékű csekket ajándékozott. A bíróság szerint a 14 és a 88 számoknak szélsőséges jelentésük van, kapcsolatban vannak a nácizmussal.
    „A hatályos jogszabályokban sehol sincs megírva, hogy bűncselekményt követ el, aki egy bizonyos pénzösszeget ajándékozik családoknak” – védekezett a pártelnök.
    Az említett csekkeket Kotleba március 14-én, a második világháború alatti fasiszta szlovák állam megalakulása évfordulóján adta át az érintetteknek. Kotleba és pártja nyíltan vállalja a náci Németországgal szorosan együttműködő háborús szlovák állam örökségét.
    „A vádat és az ellenem folyó eljárást koncepciósnak tartom. A bizonyítékokat szelektív módon válogatták ki” – szögezte le Kotleba. Hozzátette: az adománnyal csak a szegényebb családokat akarta támogatni. Marian Kotleba az esemény idején Besztercebánya megye elöljárója volt.


MTI

fotó: facebook

hirdetés
Previous articleLassan elfogynak Komárom ingatlanjai
Next articleMától a hadsereg is segítkezik a komáromi kórházban