HAZA HÍR-MIX Szélmalomharccá fajul vagy elcsitul a gútai céget is érintő gabonabotrány?

Szélmalomharccá fajul vagy elcsitul a gútai céget is érintő gabonabotrány?

762
hirdetés

Miután kirobbant a gabonabotrány, és kitudódott, hogy több szlovákiai cég is vásárolt az állítólag mérgező ukrán gabonából, a közösségi oldalakon pánikszerűen terjedt a hír, hogy akár a Gútai Malom Rt. által forgalmazott és a dél-szlovákiai lakosok által szívesen vásárolt liszt is fertőzött lehet. A helyzet tisztázása és az olvasóink megnyugtatása végett elbeszélgettünk Varga Leventével, e társaság ügyvivőjével.

fotó: Gútai Malom

Kérdésünkre, hogy a gútai cég az eltelt hónapokban vásárolt-e Ukrajnából érkezett gabonát, Varga Levente így válaszolt: „Igen, a cégünk is vásárolt Ukrajnából származó gabonát — 2022 júniusától az idén január végéig a Szlovákiába közvetlenül behozott 80 ezer tonna búza hozzávetőleg 20 százalékát vettük meg, ami 16 ezer tonna körüli mennyiség. E készletet egy Szlovákiában hivatalosan bejegyzett kereskedőcégtől vásároltuk, s a beszállító a szlovák előírásoknak megfelelően garantálta annak minőségét. Megjegyzem: arról sehol sincs információ, hogy Magyar- és Lengyelországon át mennyi ukrán gabona érkezett Szlovákiába“.

Hangsúlyozta: nem lehet egyértelműen kijelenteni azt, hogy az összes ukrán gabona rossz, fertőzött, hiszen a Black Sea Grain Initiative uniós megállapodás értelmében azt eddig is millió tonna számra vásárolták az olaszok, spanyolok, hollandok… azért, mert az ukrajnai természeti körülmények kiválóak a gabonatermesztéshez,  s emiatt ott  nagyon jó minőségű búza terem.

„Az ukrán származású búzát az illetékes szlovákiai ellenőrző hatóságok tavaly szeptember óta folyamatosan tesztelték, s nálunk is több alkalommal vettek mintákat. Eddig mindig azt igazolták vissza, hogy az megfelel az Európai Unió által előírt elvárásoknak, minőségbiztosítási előírásoknak, vagyis nem tartalmaztak káros mennyiségű toxint, rovarölőt vagy egyéb idegen anyagot“ – fejtette ki.

Hozzátette: minél gyakoribban ezek a hatósági ellenőrzések, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a tesztelés során mutatkozhat bizonyos nem megfelelő adat.

„Mivel a mai laborberendezések és a mérési eszközök már nagyon precízek, a legkisebb mértékű szennyeződést is ki tudják mutatni. Esetünkben az illetékes hatóság által akkreditált laboratóriumban végeztetett első mérésnél a klórpirifosz esetében találtak némileg megemelkedett értéket. Ma azonban megkaptuk a velünk együttműködő érsekújvári laboratórium által Németországban végeztetett második mérés, vagyis a kontraminta eredményét, ami már megfelelt az uniós előírásoknak“ – nyilatkozta.

Az első mintában talált betiltott vegyszer, a klórpirifosz mennyisége ugyan meghaladta a határértéket, vagyis 0,026 milligramm/kilogramm volt a megszabott 0,010 mg/kg helyett, de alig néhány évvel ezelőtt a megengedett határérték még 0,050 milligramm/kilogramm volt. Az Európai Unió csak 2020-ban, az Egyesült Államok pedig 2021-ben tiltotta be e vegyszer haszálatát, ami a világ több mint száz országában ma is használatban van.

Varga Levente leszögezte: az agrártárca megnyilvánulását ők korainak, eléggé inkorrektnek és pánikkeltőnek tartják, mert szerintük egyetlen mintavétel után nem szabad elhamarkodottan ítélkezni, s az eset medializálása — politizálása helyett minden esetben meg kellene várni a kontraminta eredményét.

„Ha az első és második mintavétel eredménye eltér, akkor a vonatkozó törvény értelmében sort kell keríteni a harmadik, azaz döntő mintavételre. Azt is érdemes tudatosítani, hogy 50 százalékos a mérés hibaszázaléka, mink folytán csak elenyésző különbség van a határérték és annak némi túllépése között“ – tette hozzá az elmondottakhoz.

Azt is elárulta: egyelőre óvatosságból lezárták és elkülönítették a kérdéses búzamennyiséget. Az újabb laboratórium által vizsgált harmadik eredményt április végére várják. Ha a vizsgált ukrán gabona mérgező, akkor azt a saját költségükön meg kell semmisíteniük.

Eközben a fogyasztók nem tudják megítélni, hogy hol melyik liszt biztonságos. A megnyugtatásukra Varga Levente elmondta: a bolti kiszerelésű termékeik eddig sem tartalmaztak és ezután sem tartalmaznak Ukrajnából érkezett gabonát, vagyis azokat kizárólag szlovákiai gabonából készítik el. „Azok minőségét folyamatosan a saját laboratóriumainkban is teszteljük, és külső laborokkal is kivizsgáltatjuk, tehát aggodalomra nincsen ok.“

Végül megjegyezte: „Mi is tudatosítjuk, hogy az Ukrajnából vámmentesen beáramló, olcsóbb gabona a szlovákiai mezőgazdasági ágazatnak, illetve a hazai gazdáknak is nagy gondot okoz. Ez ellen uniós szinten mielőbb valamilyen megoldást kéne találni, ha már azt az illetékes szervek eddig nem tették meg. Viszont azt, hogy ezen áldatlan helyzet kapcsán, esetleg a mi cégünket jelentős mértékben megkárosítva, valaki a saját politikai céljaira használja fel, határozottan el kell utasítanunk!“.

fotó: Gútai Malom

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

 

 

 

hirdetés
Previous articleKörnyezetpolitikai Intézet: Leginkább a Csallóközt fenyegeti az aszály
Next articleÚjabb bajnoki cím Lengyelországból