HAZA DUNATÁJ Szakmájuk mesterei

Szakmájuk mesterei

4003
hirdetés

Vrabec Dušan barátom valamikor a Nagyszombat-Gúta közötti távolsági autóbuszon volt sofőr, azóta szerelmese lett a délvidéknek. Igaz, a járat megszűnése óta bejárta szinte egész Európát, de ha teheti, „leugrik“ Gútára, Komáromba. Legutóbb szinte elolvadt a gyönyörűségtől, amikor arról beszélt, hogy Gútán milyen szépek a városi parkok és a villanyoszlopokon elhelyezett virágok. Mi, akik ott lakunk, szinte természetesnek vesszük, hogy tavasztól késő őszig muskátlik díszlenek a városháza korlátain, hatalmas vízesésként virítanak a futómuskátlik a kandellábereken. Mint kiderült, egy gútai fiatalember vállalkozásának eredménye ez a színpompás virágözön. Tóth Tibor és családja ezekben a napokban már az idei virágcsodákat készíti elő.

– Eredeti szakmám karbantartó, a virágkertészet csak másodállás. Mint a hetvenes-nyolcvanas években sok család, mi is a ház mögötti fóliákban termesztettük a dinnye- és paprikapalántákat, azután kiültettük, öntöztük, permeteztük és megpróbáltuk a termést eladni. Idővel egyre nehezebben tudtuk értékesíteni a termést, az áruházláncok szinte fillérekért árulták az ízét tekintve nem éppen minőségi dömpingárút. Éreztem, hogy váltani kell – mondja Tóth Tibor, aki nem titkolja, hogy valójában a kíváncsiság terelte a virágkertészet felé. – Egyszerűen irigyeltem azt, amit a nyugati filmekben láthatunk a családi házak ablakaiban, vagyis a hatalmas virágfüggönyöket. Az egész család szereti a virágokat, mindent megtettünk értük, mégsem voltak olyan szépek, mint mondjuk akár Csehországban. Hobbiból elkezdtem kutatni a virágcsodák titkos „receptjét” és felvettem a kapcsolatot Lebiš Peter botanikussal, a legismertebb cseh muskátli-nemesítővel. Az ő tanácsai alapján végeztük el a palántázást, kiültetést, juttattuk ki a kellő tápanyagot, s ennek meg is lett az eredménye. Rendelkezésünkre állt a régi, mintegy 80 m2-es fóliasátor, itt kezdtük el a muskátlik nevelését.

Meséli, hogy először arról kellett dönteniük, hogy milyen fajtával foglalkoznak majd, hiszen a klasszikus, álló muskátlin kívül van futó, félfutó, nagyvirágú, apróvirágú. Amikor munka után hazament, leült a számítógép elé és olvasta az ajánlatokat. – A titok abban rejlik, hogy a kinevelt muskátlitöveket korán kell cserépbe ültetni, hogy kellően meggyökeresedjenek, mire kikerülnek az ablakokba. Megtiszteltetésnek vettem, hogy néhány évi próbálkozás után végül a Gútai Városi Hivatal minket kért fel, hogy az ágyásokba és köztéri virágtartókba neveljünk virágokat. Nemcsak a kész növényeket szállítottam, hanem a hozzájuk való technológiát is, így minden öntözéskor tápanyagot is juttattunk a cserepekbe.

Azután jöttek az elismerések, egyre többen akarták házaikat is ilyen hatalmasra növő muskátlival szépíteni. – Most ott tartunk, hogy 500 m2-es lett a fóliasátor, ültetéskor, talajelőkészítéskor jön az egész család, a barátok és sokszor még így is kevesen vagyunk, olyan nagy a kereslet. Nemcsak a hazai érdeklődők vásárolnak tőlünk muskátlit, hanem Budapestről is rendszeresen érkeznek vevőink, s ketten közülük ?Az év legszebb balkonja? címet is elnyerték a kerületükben folyó versenyben. Olyan boldogok voltak, hogy elküldték nekünk a díszoklevelek másolatait.

Odakint éppen havazott, a fóliasátor alatt alig valamivel fagypont fölötti volt a hőmérséklet, de az asztaloknál már a család apraja-nagyja szorgoskodott. – Először is jó tudni, hogy a muskátli Dél-Afrikából származik, s bár mintegy négyszáz éve közismert Európában, génjeiben ott hordozza származási helye talajösszetételének igényét. Ezért is rendkívül fontos, hogy zavartalan növekedése érdekében agyagos és tőzegföldet kell megfelelő arányban összekeverni, amit valójában érett szerves trágyával kell dúsítani, de napjainkban már számtalan trágyaalapú tápoldat van forgalomban, mi is inkább ezt használjuk. A muskátlik gyökereztetéséhez nem kell nagy meleg, viszont vigyázni kell arra, hogy kiültetéskor 17°C alá ne süllyedjen a hőmérséklet, mert azt megsínylik a gyökerek, nem tudnak megerősödni, ezért gyengék maradnak és a virágzásuk is késhet, illetve elmaradhat. A biztos siker érdekében ezért mi nem palántát adunk a vevőnek, hanem májusban a virágládákban már olyan kész virágot, amely többnyire bimbózásnak indult. A vásárlónak nincs más dolga, mint a félig kész virágokat kihelyeznie a balkonra, ablakokba. Attól a pillanattól fogva azonban a megfelelő fejlődés már a tulajdonoson múlik, hiszen a muskátlit rendszeresen öntözni kell, mert kedveli a vizet, viszont nem szereti, ha a gyökere vízben áll. Hetente kell tápoldatozni, de azt is csak megfelelő arányban, mert a túl erős trágyázás megégetheti a gyökereket – magyarázza Tóth Tibor, azután azt is elmondja, hogy sokan panaszkodtak, hogy a muskátlijuk ugyan szépen nőtt, de virágot nem hozott.

– Sajnos, az utóbbi években ezt a szép virágot is kártevők támadják meg. Tavaly például a gyapottok-bagolypille fordult elő a leggyakrabban, ennek az imágója a virágokba fúrta be magát. Egyetlen permetezéssel megoldódott a probléma, megszülettek a virágok, s csak azt sajnáltam, hogy a tulajdonosuk nem szólt korábban. Saját weboldalunk van (krasnekvety.sk), sokan egyszerűen elküldik a viráguk fényképét és a kérdést, mit kell csinálni vele? Én ezt nem zaklatásnak veszem, hanem a bizalom jelének, s lényegében az egész vállalkozásunk ezen alapul. Az eladással nincs gondunk, egyre érkeznek a megrendelések, mind több vendéglőben, kerthelyiségben, irodaházban tűnnek fel virágaink. És ez a siker és bizalom ösztönöz bennünket erre a tevékenységre.

 

-m-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés