Kezdőlap RÉGIÓ Stratégiai együttműködést kötött Dél-Komárom és az ELTE!

Stratégiai együttműködést kötött Dél-Komárom és az ELTE!

258
MEGOSZTÁS
A Komáromi Klapka György Múzeum és a Eötvös Loránd Tudományegyetem szakmai koordinálása mellett több mint harminc éve folyik városunk területén az ókori Brigetio feltárása, leletanyagának feldolgozása. A prof. dr. Borhy László, az ELTE rektora, és dr. Molnár Attila polgármester által január 15-én aláírt szerződésnek köszönhetően néhány hónap múlva a nagynevű fővárosi intézmény régészeti tanszékének tudásbázisa a múzeum új épületébe költözik majd.

Az önkormányzat és az ELTE Bölcsészettudományi Karának Régészettudományi Intézete 1996. május 20-án kötött hosszú távú tudományos kutatási és oktatási szerződést, amelyben már akkor körvonalazták együttműködésüket egyes régészettudományi kutatási területeken.

A szerződés egy azóta is töretlen kutatási együttműködést eredményezett. Az ókori Brigetio területén folytatott kiemelten eredményes régészeti feltárásoknak, a Komáromi Klapka György Múzeumnak, a tudományos ismeretterjesztésnek, oktatásnak, valamint az önkormányzat támogatásának köszönhetően városunk nemzetközileg is jelentős ókori régészeti lelőhellyé, valamint az ELTE régészeti gyakorló terepévé vált az utóbbi évtizedek során.

– A szerződés legfőbb célja az volt, hogy elmélyítsük a közöttük fennálló együttműködést. Ennek értelmében az ELTE megerősíti tudományos és oktatási jelenlétét városunkban, és igyekszik továbbra is intenzíven bekapcsolni Komáromot a nemzetközi tudományos vérkeringésbe. Büszkeséggel tölt el, hogy hamarosan az új múzeum adhat helyet az egyetem régészeti tanszékéhez tartozó gyakorlati képzésnek, ezzel városunk felkerül a hazai felsőoktatás téréképére, illetve jogosult lesz viselni az egyetemi város címet is. Hiszem, hogy az aláírás ténye nem egy korszak lezárása, hanem egy, az oktatás, a kultúra és az innováció területén is nagy lehetőségeket hordozó új együttműködés kezdete – nyilatkozta az aláírás alkalmával dr. Molnár Attila polgármester.

– A most aláírt dokumentumnak köszönhetően az egyetem és a város a jövőben még szorosabban tud majd együttműködni a régészeti feltárásokban, azok bemutatásában, kommunikálásában, a kulturális örökségvédelemben és a kulturális innovációban – tette hozzá dr. Borhy László rektor.

Új helyre költözik a Klapka György Múzeum

Az intézmény a volt mezőgazdasági kombinátban kap majd helyet. A projekt célja egyfelől az egykori római település, Brigetio területén feltárt leletek interaktív bemutatása, valamint egy innovatív, esztétikus, a XXI. század követelményeinek megfelelő épület és bemutatótér kialakítása. Másfelől pedig, hogy a leleteknek jelenleg helyet adó Komáromi Klapka György Múzeum korszerű épületbe költözzön. A beruházás során visszaállítják az emeletes épület eredeti homlokzati megjelenését, felújítják a tetőszerkezetet, kicserélik a tetőt, gondoskodnak az utólagos víz- és hőszigetelésről. Sor kerül az összes nyílászárót cseréjére, parkolókat építenek ki, az épületet pedig akadálymentessé alakítják. A földszinten kap helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látógatóterem, installációs raktár, turisztikai bemutatótér, iroda, valamint egy ajándék-tárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de lesz kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játék-kuckó is. Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítanak ki a szakemberek. Ide költözik az ELTE régészeti tanszékének tudásközpontja is.

 
 
komarom.hu
hirdetés