HAZA KULTÚRA Stirber Lajos: Csak egy kicsit el a főzőkanáltól!

Stirber Lajos: Csak egy kicsit el a főzőkanáltól!

1588
hirdetés

A GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttese magyarországi barátai meghívásainak tett eleget

„A dalos versenyek, a művészi szellem hóhérai, adjanak helyet dalos ünnepeknek…”
(Kodály Zoltán)

IMG_7151A Komáromi Városi Művelődési központ (Vmk) és a Jókai Mór Alapiskola GAUDIUM vegyes karát és hangszeres kamaraegyüttesét az iskola azon egykori diákjai alapították, akik az iskolai gyermekkórusban szerették meg a közös éneklést, a kórusmuzsikát, és mindmáig örömmel, azaz gaudiummal énekelnek; innen a nevük is.
Tizennégy évvel ezelőtt – a gyermekkar fennállásának 40. évfordulóját ünneplő hangverseny (amelyen 90 egykori gyermekkari tag énekelt önálló kórusként) után jött a „kemény mag” felkérése: „Alapítsuk meg az iskola felnőtt(ek) kórusát! Csak egy kicsit el a főzőkanáltól! Járjunk Össze kéthetente!” De, mint mondják: „evéssel jön meg az étvágy”, jöttek a felkérések: nyissuk meg a kiállítást, szerepeljünk az ünnepi műsorban, a különféle emlékműsorokban, vegyünk részt baráti kórustalálkozókon stb. Így fokozatosan nagyobb sebességre kellett kapcsolni, a „főzőkanáltól” jóval messzebbre kellett menni; egyre rendszeresebb munkát kellett végezni. Kialakultak és rendszeressé váltak saját rendezvényeinek, dalos ünnepeink: Adventi koncert, a VOX HUMANA – tavaszi énekkari fesztivál, a nyári Baráti kórustalálkozó – amelyeken mindig fellép egy-egy vendégszereplő, baráti társaság; majd jönnek a visszahívások.
2015. május 10-én régi barátunk, a solymári CORVINUS vegyes kar – a solymári Férfikar Fábián Attila, a budapesti Pro Fun Kórus Énekes Katalin, a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttese Stirber Lajos vezette együttesek részvételével – szervezte meg Tavaszi kórustalálkozóját Solymáron. Rozványi Dávid – az idei Jókai-díj pályázat díjazottjainak egyike – kedves solymári jó barátunk blogjáról idézem: „Az én kis falumban, a Pilisi-medence déli oldalán csodálatos dolgok történnek ám! Most vasárnap éppen egy dalos találkozó, solymári, budapesti és észak-komáromi kórusok ünnepelték együtt… Mit is? Talán a tavaszt, talán a közelgő nyarat, de leginkább az együttlét örömét.” Igen, nagyon jól éreztük magunkat mind a hangversenyen, mind az azt követő fogadáson is. Ott is folytatódott a „hangverseny”: egymásnak énekeltünk az „együttlét örömével”. Köszönjük a CORVINUS-nak és kedves karnagyának Lógó Tibornak a meghívást, a barátkozást. Ismét Rozványi Dávid rólunk: „…ugyanazt a tisztaságot és erőt érzem bennük, mint hónapokkal ezelőtt a Felvidéken. Azt hiszem, ők kincskeresők, hiszen nemcsak őrzik, de meg is keresik azokat a kincseket, miket elfelejteni igencsak hajlamosak vagyunk.” Kedves Dávid barátunk, a GAUDIUM szeretett tiszteletbeli tagja Nagy Ferenc által írt és Solymáron elmondott Ha nem nyújtunk kezet című versével kapcsolatosan pedig így ír: „Ahogy igaz volt a vers is, ami a dalokat megszakítva a felvidéki magyarság sorsával szembesített minket – de mert ez a vers túl szép ahhoz, hogy eldugjam egy blogbejegyzésemben, majd külön osztom meg.” Majd blogbejegyzését így zárja: „…nekem még egy ajándékot adott ez a nap: a komáromi Gaudium Vegyes karnak odaadhattam a nekik írt versemet.” Kell-e ennél szebb, nagyobb elismerés? Kedves Dávid, nagyon köszönjük!
2015. május 16-án a GAUDIUM ismét útra kelt. A Pápai Éneklő Szülők Kórusa és karnagyuk dr. Szatmáry Péterné Rédei Margitta kedves meghívásának tettünk eleget. A kórus – a pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola énekkarainak egyike – énekkari találkozóval ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Ismét nagy öröm volt együtt lenni azokkal – Rezi Kórus – Cserepes Gabriella, Móri Kórus – Nagy Ildikó, Gyarmati Kórus – dr. Szatmáry Péterné – Rédei Margitta karnaggyal az élen, akik a „mester” Kodály Zoltán tanítását vallják: „A dalversenyek (…) adjanak helyet a dalos ünnepeknek”. A hangverseny a pápai Evangélikus templomban volt. Már maga a helyszín is ünnepi hangulatot árasztott, és az egymás után fellépő kórusok más-más műsora azt csak fokozta. Együttesünk, „a felvidékiek” fellépését érezhetően nagy érdeklődéssel várták; nagy örömünkre állótapssal köszönték meg.
Kedves (új) barátaink szeretettel és élményekkel teli kétnapos programot – városnézés, fellépés, fogadás, fürdőzés – szerveztetek számunkra, amit ezúton is köszönünk, és mint énekeltük is, kívánjuk: „… mint tenger csöppjei, sík mezőknek füvei, oly nagy bőven szálljanak Rád égnek áldásai.”
Kedves vendéglátóinkat, a Pápai Éneklő Szülők Karát tisztelettel és szeretettel várjuk Révkomáromba június 20-ra (a Jókai Mór Alapiskola fennállásának 60. évfordulója alkalmából) a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttese újabb rendezvényére, KONTRASZTOK című szórakoztató műsorára.

 

Stirber Lajos

hirdetés
Previous articleDögös Sprint 2.
Next articlePeugeot 508 GT: A márka zászlóshajója