HAZA SJG Spanyol nyelvoktatás a Selye János Gimnáziumban

Spanyol nyelvoktatás a Selye János Gimnáziumban

561
hirdetés

A spanyol nyelv oktatása feltörekvőben van hazánkban, így a Selye János Gimnázium sem lehet ez alól kivétel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elért eredmények, illetve az egyre sokrétűbb program.

Gimnáziumunk idén is bekapcsolódott a spanyol nyelvi olimpiába, melynek kerületi fordulója 2023. február 13-án került megrendezésre. Mint minden évben, idén is több diákunk készült szorgalmasan a megmérettetésre, szám szerint öten. Felkészítőjük Hevesi Petruf Alena tanárnő volt.

A kerületi fordulót mindig a diákok becsületes felkészülése és felkészítése előzi meg. Ezek a fiatalok egész évben részt vesznek a délutáni spanyol szakkörökön, hogy fejlesszék a különböző nyelvi kompetenciáikat. Hisz ők is tudják, hogy a verseny nagyon igényes, tehát a jó eredményért bizony tenni kell. De a szorgalom, eltökéltség és becsületes munka idén is meghozta gyümölcsét.

A verseny írásbeli és szóbeli részből tevődött össze. Az írásbeli rész hallgatás és olvasás utáni szövegértésből, valamint nyelvtani feladatokból és egy fogalmazásból állt. A szóbeli részét pedig egy képleírás és egy szituációs párbeszéd alkotta. Ezután a kerületi bizottság az eredményeket összegezve kiértékelte a versenyt, s így születtek meg a következő eredmények:

A kategória: Csémi Csillag Virág (II.A) –  2. hely

                      Bresztyák Jázmin (II.A) – 6. hely (eredményes megoldó)

B kategória: Vörös Zsófia (III.C) – 7. hely (eredményes megoldó)

C kategória: Juhász Luca (III.C) – 4. hely (eredményes megoldó)

                      Lénárt Dóra (IV.B) – 6. hely (eredményes megoldó)

A mezőny nagyon szoros volt, hiszen az A kategóriában az első és a második helyezett között csak egy pont különbség volt, illetve a C kategóriában is csupán egy pont különbség döntötte el a harmadik és negyedik helyezést.

Ezúton szeretnénk megköszönni diákjainknak igyekezetüket, türelmüket és szívós munkájukat. Reméljük, hogy a spanyol nyelv szeretetét sikerül átadnunk nekik és örömüket lelik a készülésben és a tanulásban is. Mi büszkék vagyunk rájuk!

Ezzel véget is ért idén számunkra a versenyek időszaka. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sokáig tétlenkedhetünk. Közeledik ugyanis április 10-e, az egyhetes spanyolországi tanulmányi utunk kezdete, amely egyben az első repülővel történő utunk lesz. A járvány ideje alatt szakítanunk kellett azon hagyományunkkal, hogy spanyol tanulmányi útra vigyük diákjainkat, most viszont nagyon örülünk, hogy visszatérhetünk ehhez a jól bevált szokásunkhoz. Idén 54 diák és 2 kísérő tanár (Hevesi Petruf Alena és Juhos Tamás) vág neki a hosszú útnak, hogy együtt hódítsák meg Málaga napsütötte partjait és persze ezzel együtt magát a spanyol nyelvet is. Ki kell emelni, hogy mivel tanulmányi útról van szó, nagy hangsúlyt fektetünk a nyelvtanulásra. Diákjaink egy 20 órás tanfolyamon vesznek majd részt, amit tapasztalt helyi lektorok vezetnek. A kurzus lényege, hogy természetes környezetben a gyerekeket szinte körülölelje a nyelv, s kénytelenek legyenek kizárólag spanyolul kommunikálni a tanáraikkal, vagy egyéb feladatokat teljesítve a város utcáin is. Mivel az elszállásolásunk helyi családoknál lesz megoldva, a nyelvórákon kívül a diákoknak lehetőségük lesz a spanyol nyelv fejlesztésére a családokkal való kommunikációjuk során is, ezzel is közelebb kerülve a spanyol kultúra, gasztronómia és a helyi szokások megismeréséhez. Mindazonáltal a nyelvtanulás mellett bőven jut majd idő városnézésre és más aktív programokra is. Sor kerül majd például Málaga legfontosabb nevezetességeinek meglátogatására (Gibralfaro, Alcazaba, stb.), tengerparton történő kincskeresésre, flamenco és salsa táncoktatásra, illetve részt veszünk egy egész napos granadai kiránduláson is, ahol megtekintjük a csodaszép mór építésű erődöt és palotát, a La Alhambra-t.

Fontos kifejeznünk köszönetünket a szülők felé, akik biztosítják diákjaink számára a tanulmányi út anyagi hátterét, hiszen nélkülük nem tudnánk valóra váltani több tucat diákunk álmát. És természetesen köszönjük iskolánk vezetőségének is, hogy támogat bennünket az út megszervezésében, és hogy lehetővé teszi, hogy diákjainknak megmutassuk, az oktatás nem csak a tantermekben létezik.

Hevesi Petruf Alena és Juhos Tamás

hirdetés
Previous articleRémhírterjesztés gyanúja miatt indított eljárást a NAKA
Next article„Csemadok-életműdíjam a kolozsnémai embereké is…”