HAZA RÉGIÓ Sokak szívügye a komáromi kórházi kápolna léte

Sokak szívügye a komáromi kórházi kápolna léte

1094
hirdetés

Egy korábban archívumként használt, régi kórházi épület teljeskörű felújítását követően, az idén megnyílik az egészségügyi intézményben gyógyuló betegeket és más hívőket is tárt kapuval váró kápolna. A széleskörű összefogás újabb gyümölcse majd a kórházi patika szomszédságában „terem“, s például a február 10-i plébániai bál szervezői annak bevételével támogatják a hiánypótló szentély létesítését – mondta el a Ma7-nek Mons. Kiss Róbert atya, a Nagyszombati Főegyházmegye kanonokja.

A mutatós épület másik oldalán gyógyszertár működik

„Mivel a kórházban lábadozó betegek teljeskörű, vagyis testi és lelki gyógyulást egyaránt igényelnek, illetve sok kórnak lelki eredete van, minden kórházban szükség lenne kápolnára. Nos, az a komáromiban sosem volt!

„A ´89-es társadalmi változás után dr. Bastrnák Ferenc, a sebészet nagytudású főorvosa kezdeményezte kápolna kialakítását az általa irányított osztály épületének egyik sarkánál. Sajnos, a terve – talán anyagi vagy más okokból – meghiúsult“

– fejtette ki.

Hozzáfűzte: mivel a dunaszerdahelyi szolgálata alatt, az ottani kórház területén sikerült megnyitni és működtetni a Szent József-kápolnát, miután 2016-ban Komáromba került, célul tűzte ki az itteni kórházi kápolna létesítését és az azzal párosuló szolgálatuk hasonló módon való ellátását. „Az eltelt évek során megmutatkozott, hogy a kápolnalétesítés sokunk szívügye” – szögezte le.

A főbejárati biciklitároló mellől látható a kápolnahomlokzat feszülete

Miután a kórházat az Agel Slovakia Rt. kezdte el működtetni, ez ügyben felkereste annak új igazgatóját, Miroslav Jaškát.

„Eredetileg Bastrnák Feri bácsi elképzelésének a megvalósítását szorgalmaztam, de az nem volt összhangban az új kórházvezetés korszerűsítési terveivel.

„Időközben felújíttattuk az ottani Lourdes-i barlangot az odavezető járdával együtt, Komárom városa pedig többek között a Harsányi Foundation-nal együtt támogatta a sokáig elhanyagolt Kálvária felújítását. Majd eldőlt, hogy a kápolna a kórházi patika szomszédságában, korábban archívumként használt épületben létesülhetne.

Mivel az borzasztó állapotban volt, teljeskörű felújításra, vagyis a tetőzet, a villany- és vízhálózat, továbbá a nyílászárók cseréjére, valamint a berepedt falai megerősítésére és vakolására is szorult. Hála a Jóistennek azért, hogy a főegyházmegyénk anyagi támogatását a munkálatok tavalyi kezdete óta több helyi vállalkozó a saját ingyenes munkájával egészítette ki“ – ecsetelte a további részleteket.

Miután a kórházat az Agel Slovakia Rt. kezdte el működtetni, ez ügyben felkereste annak új igazgatóját, Miroslav Jaškát.

„Eredetileg Bastrnák Feri bácsi elképzelésének a megvalósítását szorgalmaztam, de az nem volt összhangban az új kórházvezetés korszerűsítési terveivel.

Már a nyílászárók cseréjére is sor került

Azt is elárulta: a komáromi katolikus egyházközség nevében már kérvényezte, hogy megvásárolhassák a jelenleg Nyitra megyétől bérelt objektumot.

„Ha már ilyen sok időt, pénzt és munkát áldoztunk e célra, szeretnék elérni azt, hogy a kápolnaépület a tulajdonunkba kerüljön.

A szakemberek a szükséges munkálatok kétharmadát már elvégezték, a folytatáshoz pedig további pénzeszközökre van szükség. A hiányzó anyagiakat a helyi templomokban évek óta folyó adománygyűjtésből, továbbá a pénteki plébániai farsangi bálunk és hasonló rendezvények bevételéből igyekszünk megszerezni“ – tudatta.

A kápolnaépület hátsó bejáratai
Végül elmondta, hogy bár miséző hely több is van Komáromban, ám ennek az új kápolnának a fő küldetése az, hogy a lelki segítség közelebb kerüljön a kórházban gyógyuló emberekhez, akik folyamatosan nem csak a Komáromi járásból, hanem távolabbról is érkeznek az intézménybe.

„Mivel ebben a kápolnánkban is helyet kap az Oltáriszentség, ezért amikor majd a páciensek azt igénylik, helyben azonnal kéznél lesz a segítség. Más kórházakban azt tapasztaltam, hogy amikor a hozzátartozók egy beteghez hívtak engem, a folyosón többen is kérték a papi szolgálatomat. Mivel azt sokan igénylik, a távlati tervünk egy önálló komáromi kórházi lelkész léte“ – zárta tájékoztatását Róbert atya.

A felújításról árulkodó hulladék egy része

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleMatovič: Káčernek bocsánatot kell kérnie Magyarországtól
Next articleFinal fourban a komáromi kosárcsapat!