HAZA BELFÖLD Ismét a pozsonyi parlament elé terjeszti nyelvhasználati módosítását a Most-Híd

Ismét a pozsonyi parlament elé terjeszti nyelvhasználati módosítását a Most-Híd

774
hirdetés

A Most-Híd a pozsonyi törvényhozás januári ülésén ismételten előterjeszti a jogharmonizációs törvényt módosító csomagját, amely a szlovák-magyar párt szerint elvezethet oda, hogy két nyelven tüntetik fel a vasútállomások neveit – erősítette meg Bugár Béla, a Most-Híd elnöke az MTI-nek szerdán.

    A jogszabályt módosító javaslat, amely korábbi változatának jóváhagyását tavaly júniusban elutasította a pozsonyi parlament, a kisebbségi nyelvhasználati törvény, valamint a vasúti közlekedési törvény közti jogharmonizációval számol.
    Az igyekezetet az indokolja, hogy bár a Szlovákiában jelenleg hatályos kisebbségi nyelvhasználati törvény, a 20 százaléknál magasabb nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken, megengedi a vasúti feliratok, köztük a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetését, ám ennek gyakorlati megvalósítását a vasúti társaság (ZSR) a vasúti közlekedésről szóló törvény egy másik rendelkezésére hivatkozva nem teszi lehetővé. Az úgynevezett vasúti kétnyelvűség gyakorlatának megteremtése érdekében Szlovákiában már közel két éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, eddig eredménytelenül.
    A Most-Híd tavaly júniusban már próbálkozott egy szerintük hasonló célú módosítással, ám a végül elutasított jogszabályt a felvidéki magyar közösség több érdekképviseleti szervezete, köztük a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet is sok bírálta, mert visszalépésnek és a vasúti kétnyelvűség megteremtésére alkalmatlannak minősítették.
    Bugárék eredeti javaslata összgangba hozta volna a két törvényt, de a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetését egy többszörös jóváhagyási folyamathoz kötötte volna, valamint csak akkor tette volna lehetővé a magyar feliratú táblák kihelyezését, ha azok költségeit az érintett települések állták volna.
    A Most-Híd elnöke az MTI-nek ezzel összefüggésben azt mondta: a módosításban bírált részeket eltávolították, az új változat alapján a kétnyelvű táblák kihelyezése automatikussá válna a 20 százaléknál magasabb nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken és azok kihelyezését a vasúti társaságnak kellene biztosítania az állam költségén. „Mivel Robert Fico kormánya felrúgta a kisebbségi status quo érinthetetlenségére vonatkozó ígéretét, úgy döntöttünk, hogy egy keményebb törvénnyel állunk elő” – jegyezte meg kezdeményezésük kapcsán Bugár Béla.
    Jóváhagyása esetén a módosítás csomag júniustól léphetne hatályba.

MTI

hirdetés
Previous articleAz abdai repülőt vitte Orbán Viktor a volt szlovák államfőnek ajándékba
Next articleKínából érkezhet új autóipari beruházás Szlovákiába