HAZA BELFÖLD Sme: alkoholelvonó kúrára kerülhet Slota

Sme: alkoholelvonó kúrára kerülhet Slota

816
hirdetés

ALCOHOLPszichiátriai kivizsgálásra küldheti a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit a múlt héten ittas vezetés miatt tartóztatott le a rendőrség – közölte hétfőn a pozsonyi Sme, amely szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikus akár alkoholelvonó kúrára is kerülhet.

A liberális szlovák napilap szerint a rendőrség hamarosan döntést hoz arról, hogy elmeorvosi kivizsgálásra küldi-e Ján Slotát. Ennek során a pszichiáternek arra kellene fényt derítenie, hogy Ján Slota alkoholfüggőségben szenved-e, és ha igen, a hatóságok alkoholelvonó kúrához köthetik a politikus jogosítványának visszaadását.
Ján Slotát csütörtök este állították elő a rendőrök Csacán (Cadca), mert egy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, később pedig elutasította az alkoholszondát és a vértesztet is. Mivel a szlovák jogrend az alkoholteszt elutasítását súlyos alkoholos befolyásoltságként kezeli, a – vallomástételt is elutasító, ám már néhány órával később szabadlábra helyezett – politikus ellen függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett közveszély okozás miatt indított eljárást.
A 2011 őszétől hatályos jogszabály alapján Ján Slota bírság kiszabása és jogosítványa bevonása mellett közmunkára és/vagy szabadságvesztésre is ítélhető. Ez utóbbi időtartama egy évig terjedhet, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a szlovák bíróságok a paragrafus alapján túlnyomó többségében eltekintenek a letöltendő szabadságvesztés kiszabásától. Míg a törvény életbe lépése óta csaknem 3400 esetben szabtak ki feltételes szabadságvesztést a bíróságok, és alig több mint 330 esetben döntöttek letöltendő mellett.
Az előírások szerint arról, hogy az ittas vezetésen kapott sofőrnek részt kell-e vennie a pszichiátriai vizsgálaton, a rendőrség köteles döntést hozni. Ha ilyen döntés születik, és bebizonyosodik az alkoholfüggőség, a rendőrség a bevont járművezetői jogosítvány visszaadását elvonókúrához köti.
Ján Slotát aznap kapták ittas vezetésen, amikor a Szlovák Nemzeti Párton belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak. Előzőleg, április végén a párt elnöksége kétharmados többséggel kizárta őt az SNS-ből, arra hivatkozva, hogy elnökként nem kezelte kellő gondossággal a szervezet vagyonát.

MTI

hirdetés
Previous articleMiért nem jön egyelőre Ferenc pápa Szlovákiába?
Next articleCsak a lakosság fele tartaná meg az eurót