HAZA AUTÓVILÁG Škoda Fabia Monte Carlo: Világbajnok, civilben

Škoda Fabia Monte Carlo: Világbajnok, civilben

5401
hirdetés

Ha egy autógyárnak olyan attraktív terméke van, mint a Škodának a tavalyi WRC2 világbajnok Fabia R5, arról szinte kötelező lehúzni még egy bőrt. Mármint a szó legjobb értelmében, vagyis úgy, ahogy Mladá Boleslavban tették. Elkészítették ugyanis az autó „civil klónját”, amely a Monte Carlo nevet kapta – ha valaki véletlenül nem tudná, a világ leghíresebb raliversenyéről. A kocsit az eredeti változat harci színeiben, és a legerősebb választható benzinmotorral kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Ebben a színösszeállításban tényleg a WRC-autó kiköpött mása áll előttünk, mármint ha a raliváltozat egyes karosszériaelemeit (széles sárhányók, a motorháztetőn kialakított légnyelők stb.) leszámítjuk. Viszont nagyjából ugyanennyi a többlet a standard Fabiákhoz képest: fekete hűtőrács, ugyancsak fekete tükörházak,  impozáns tetőspoiler, versenyautósan mélyre lehúzott elülső lökhárító, hátsó diffúzor.  Ja, és természetesen MONTE CARLO emblémák, a középső karosszériaoszlopon, illetve az elülső küszöbökön, lásd a megfelelő ábrákat. A legvégére még annyit, hogy a tesztautó csak a téli gumikkal kombinálva viselt „közönséges” alufelniket; egyébként attraktív,fekete ITALIA könnyűfém tárcsákkal árusítják.   

Belvilág

Itt is első pillantásra látható, hogy nagyon nem egy mezei Fabiához van szerencsénk. Köszönhető ez elsősorban az ülések lenyűgöző színkombinációjának, plusz az elülsők már-már kagylószerű kialakításának. Az alul csapott, perforált bőrrel bevont, háromküllős sportkormány is mutatós darab, pláne az utastérrel harmonizáló piros varrataival. A különleges széria kiváltsága még a műszerfal Back Cube nevű elegáns dekórbetétje, illetve a fémbetétes pedálok. Ami pedig a szereltséget illeti, alap a kézi légkondi, a panorámatető, az SD/USB bemenetű SWING rádió, a sebességhatároló (limiter), a „simply clever” megoldások közül pedig a mini szemétkosár, illetve az anyósülés alatti esernyő. Tesztautónk többlete volt ezeken kívül az automata légkondit, 6 hangszórós BOLERO rádiót, Bluetooth-telefonkiszolgálást és hátsó parkolószenzorokat tartalmazó Monte Carlo Plus csomag (650 €), illetve az elülső ülésfűtés (204). A csomagtérről pedig annyit, hogy 1. a legnagyobbak közé tartozik a kategóriában, 2. szintén felvonultat néhány praktikus apróságot, pl. a szatyorfogasokat, vagy a megfelelő képen látható, 5 másodperc alatt beszerelhető tárolórekeszt.

Az országúton  

A bevezetőben emlegetett legerősebb benzinmotor természetesen nem 280 lóerős, mint az R5-ösé, hanem a tavaly bevezetett egyliteres, háromhengeres turbóaggregát 81 kW-os (110 LE) változata. A VW konszern több modelljében teszteltük már, különböző teljesítmény-variációkban (Seat Ateca/Arona, Škoda Octavia); sokadszor győződhettünk meg tehát arról, hogy korszerű konstrukció, amely minden téren felülmúlja az elődjének tekinthető 1.2 TSI-t. Különösen a fogyasztása és a rugalmassága érdemel dicséretet: a teszt 5,1 literes átlaga önmagáért beszél, a használható nyomaték pedig tényleg már 2000 fordulat körül megérkezik. Egyedül a túl óvatos indulásokat nem szereti a kis masina, ami viszont érthető is: a töltőturbina még alig pörög, fennáll a lefulladás veszélye. A tipikus háromhengeres hang egyébként csak sportosabb induláskor, vagy intenzívebb gázadáskor tűnhet kissé zavarónak, vibrációk viszont – a kitűnő felfüggesztésnek köszönhetően – ilyenkor sem jutnak be az utastérbe. A fürge kis motorhoz tesztautónkban precízen kapcsolható hatgangos kézi váltó csatlakozott, némi plusz adrenalint pedig a difizár-hatást imitáló XDS+ rendszer vitt a vezetésbe…

Vas Gyula
A szerző felvételei

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 999 cm3
Teljesítmény: 81 kW (110LE)@5000–5500
Nyomaték:   200 Nm@2000–3500
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 199 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,6 s           
Gyári átlagfogyasztás: 4,4 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 103 g/km
H/Sz/M: 4028x1732x1472 mm
Csomagtér:  500–1365 l
Üzemanyagtartály: 45 l
A Monte Carlo modellcsalád induló ára: 12 730 €
A tesztelt típus induló ára: 14 130 €

körkép.sk

 

 

hirdetés
Previous article„Egy csatát nem csak vívni kell, hanem meg is kell nyerni !”
Next articleA miniszter nem beszélt a Komáromi járás vasúti átjáróiról