HAZA SZÍNES - ÉRDEKES SHMÚ: A csúcshőmérséklet szerdán helyenként meghaladja a 37 fokot

SHMÚ: A csúcshőmérséklet szerdán helyenként meghaladja a 37 fokot

180
hirdetés

A csúcshőmérséklet szerdán helyenként meghaladja a 37 fokot, ami magas páratartalom mellett nehezen elviselhető körülményeket teremt. Erre a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

„Főleg a délutáni órákban javasoljuk a fizikai munka korlátozását. A kint tartózkodásunkat érdemes a minimumra csökkenteni. Jó, ha a lehető legkevesebbet vagyunk a napon, és odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre” – tette hozzá az intézet.
A meteorológusok megjegyezték, hogy kedden (július 9.), főleg az ország déli részén, 35 fokos maximális hőmérsékletet mértek – a legmagasabb értéket Tótgurabon, méghozzá 35,8 fokot. „Ráadásul a levegő páratartalma is magas volt, ami még elviselhetetlenebbé tette a hőséget. A magas páratartalom miatt jelentősebb lehűlésre éjszaka sem került sor” – magyarázta az SHMÚ. 15 fokos hőmérséklet csak kivételes esetben fordult elő. A hőmérsékleti minimum 22 és 17 fok között alakult. Délnyugaton ennél melegebbet is mértek. „A legmelegebb éjszaka a konyhai (Kuchyňa) mérőállomáson volt. A legalacsonyabb hőmérséklet 25,8 fok volt” – tette hozzá az intézet.
A kánikula miatt szerdán több járásban is első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben 14:00 és 18:00 óra között.

TASR

hirdetés