Kezdőlap RÉGIÓ Selyések az online versenytérben

Selyések az online versenytérben

969
MEGOSZTÁS

Az országos helyzethez hasonlóan a komáromi Selye János Gimnázium mindennapi diákéletét is hátrányosan érinti az immár hónapok óta tartó „karanténhelyzet”. Bár az órarend szerinti napi oktatás néhány elektronikus platform segítségével biztosítva van, ennek ellenére az elmúlt hónapokban már több olyan rendezvény maradt el, amelyek az elmúlt években a pezsgő diákélet szerves részét képezték. Sajnos nem kerülhetett sor a diáknapi vigasságokra valamint jónéhány egyéb történelmi, társadalmi vagy éppen természettudományi jellegű előadásra, rendezvényre, tanulmányi- vagy sportversenyre. Az áldatlan állapotok ellenére az iskolára jellemző tehetséggondozás a jelen helyzetben is folyik tovább az online formában megvalósuló szakkörök segítségével. Ebben a folyamatban a rendelkezésre álló lehetőségek keretein belül a reál tantárgyak mellett azonos súllyal szerepelnek a humán jellegű tantárgyak is.

Az egyes regionális, illetve országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezői is megpróbáltak alkalmazkodni a jelenlegi minimalista lehetőségekhez, és az elmúlt hónapok során több versenyt online formában bonyolítottak le, melyekbe a Selye János Gimnázium diákjai közül szép számmal kapcsolódtak be, és igyekezetük eredményeképpen szép helyezéseket értek el a virtuális térben zajló megmérettetéseken.

Szeptemberben (a lezárások előtti hetekben) még sikerült „klasszikus” formában megrendezni a tavalyi tanévről elmaradt nemzetközi Kenguru matematikaversenyt, melynek felvidéki fordulójában a (tavalyi) 7. osztályosok versenyében Ďurčovič Adam az 1., Ledecky Krisztián 2., Bödők Levente 4. helyen végzett. A 8. évfolyam versenyében Kubovics Levente egy 4. helyezéssel, a 9-esek között Juhász Balázs 5., Klepácsek László 6. helyezéssel színesítette a palettát. A 2-os középiskolások között Téglás Panna 1., Simonics Bence 2., Kubovics Gergely Máté 4., Gyuricsek Szilárd 5. lett. Harmadikosaink közül Beke Zsolt 2., Domonkos András 3., Vitálos Ágnes 4. helyen végzett. Az érettségiző évfolyaból Jánosdeák Márk a felvidéki rangsorban 1. helyen végzett.  

Az idei Dürer Verseny helyi fordulója már az online térben került megrendezésre, ezen háromtagú csapatok indulhatnak 6 matematika, 2 kémia, illetve fizika kategóriák közül választva. Diákjaink „Csömíny” fantázianevű csapata (Téglás Panna, Beke Zsolt, Števko Dániel) az F kategóriában mérte össze tudását számos neves magyarországi gimnáziumok diákjaival. Az 5 igényes feladat megoldására és visszaküldésére 3,5 óra állt rendelkezésükre. Jelenleg kíváncsian várunk az eredmények megszületésére.

Az Infoprog a kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenye, egyúttal a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is – lehetőséget biztosít országos és nemzetközi megmérettetésre a programozás és az alkalmazói ismeretek iránt érdeklődő tehetséges diákok számára. A diákok két korcsoportban (1. – 2. évfolyam és 3. – 4. évfolyam) két kategóriában (programozói és felhasználói) indulhattak. A verseny levelező fordulói után az egyes kategóriákból az iskola legjobbja jut be a döntőbe, ahol csapatként is versenyeznek. Ebben a tanévben  iskolánkból Doncs Zsombor, II.A osztályos tanuló kapcsolódott be, aki a programozói kategóriában indult. A levelező forduló feladatait sikeresen megoldotta, majd a szeptember 24-i online döntőn is sikeresen vett részt. Az online tér kicsit megnehezítette minden versenyző dolgát, hiszen a versenydrukk mellett azon is izgulhattak, hogy minden technikai összetevő (számítógép, internet) működjön az adott időben. Zsombor a verseny kiértékelésekor a  dobogós 3. helyen végzett, amit oklevéllel és egy tárgyi ajándékkal díjaztak.

A Gloria Victis történelmi vetélkedő Budapesten zajló középdöntőbe és döntőbe a Selye János Gimnázium diákjai is eljutottak – volna, hiszen az elődöntők során csapatunk néhány száz riválist maga mögött hagyva a legjobb hatvan közé verekedte be magát. A járványhelyzet miatt azonban diákjaink mégsem vehettek részt a Műegyetemtől a Bem szoborig vonuló fáklyás meneten, nem élvezhették a középdöntő utáni kultúrműsorokat és koncerteket. A szigorú korlátozások miatt a felkészülés és a verseny is online módon zajlott, diákjaink a tanítás utáni időszakokban egyeztettek a felkészítő tanárokkal, oldottak teszteket, videókat néztek, elemeztek, hogy az „éles” teszt a lehető legjobban sikerüljön. Büszkék lehetünk arra, hogy a nehéz körülmények ellenére a középmezőnyben végeztek. A Trió-non csapat (Simonics Réka, Ember Mónika és Schiller Bence) a 29. helyen végzett, az Anarchisták (Nátek Panna, Szalai Adrián, Varga Csenge) pedig négy hellyel mögöttük. Diákjaink az első nekifutásra ilyen szép eredményt könyvelhettek el, ami további motivációt jelenthet számukra.

Az egész Kárpát-medencét összefogó Estöri verseny célja, hogy a diákok alkotva tanuljanak, hogy belecsöppenjenek az egyes korokba, szerkesszenek lapot, írjanak kis jelenetet a megadott korszakból. Ennek keretében kilenc diákunk (Homolya András, Klenkó Ádám Morvai Gergő, Szalai Adrián, Tóth Ákos, Varga Csenge, Molnár Vivien, Nátek Panna, Kováč Noémi) idén a reformkorba látogat el, és az első akadályon már túl is vannak – nagy örömünkre mindhárom csapatunk 85% felett teljesített, ami kényelmes továbbjutást biztosított a következő fordulóba. Mivel a reformkorral mint tananyaggal még nem találkoztak az órákon, méltán érzik magukénak a sikert a felkészítő tanárok is, akik online-tesztekkel bombázták távol lévő versenyzőiket. A továbbjutásnak köszönhetően lehet újabb ötleteket gyűjteni, hogy milyen reformkori lapot szerkesszenek, milyen hírekkel szórakoztassák reménybeli olvasóközönségét. Munkájuk gyümölcseit kíváncsian várjuk – milyen lapszerkesztők és újságírók, tudósítók szunnyadnak bennük.

SJG

hirdetés