HAZA RÉGIÓ Selyés sikerek a budapesti történelmi vetélkedőn

Selyés sikerek a budapesti történelmi vetélkedőn

1453
hirdetés

Gloria Victis 2015_III

Minden év októberében a Rákóczi Szövetség határokon átnyúló, kárpát-medencei vetélkedőt szervez Gloria Victis néven. Az anyaországi középiskolák mellett nagy számban, és általában szép sikerekkel szerepelnek felvidéki iskolák is, többek között a Selye János Gimnázium csapatai. Büszkék vagyunk arra, hogy az általában nagyon szoros és kiegyenlített mezőnyben mindig sikerül egy-két csapatnak bekerülnie a tízes döntőbe.

Gloria Victis 2015_II Gloria Victis 2015_I

Az idei téma a magyar őstörténet volt egészen az államalapítással bezárólag. Az áprilisban meghirdetett első fordulóból mind a négy csapatunk sikeresen jutott tovább az októberi középdöntőbe, ahova a legjobb 60 csapatot hívták meg. Jellemző, hogy az első és a hatvanadik csapat közt alig 8 pont volt a különbség. Diákjaink kifejezetten jól szerepeltek: Fiala Tamás, Balog Péter, Nagy Bence Attila a mezőny első felében foglalt helyet, Dóczé Sándor Efraim, Elek Fanni Mária és Kis Kata Zsófia alig csúszott le a döntőről (14. helyen végeztek, 3 ponttal elmaradva a későbbi döntőbeli győztestől), de az Adouki Flóra Anna, Bozsaky Gábor, Sánta Norbert trió a döntőben negyedik, a Šiška Dávid, Rancsó Dorottya, Fehér Ákos trió pedig az ötödik helyen végzett. E két csapat jutalma a könyveken kívül egy erdélyi út lesz, amely majd a tavasz folyamán valósul meg, amelyen felkészítő tanáruk, Deák Irén tanárnő is útitársuk lesz.

A történelmi vetélkedővel szinte párhuzamosan zajlott az irodalmi-történelmi esszépályázat kiértékelése is. Nagy örömünkre diákjaink erre is pályáztak, s a kiértékelésen jelen is voltak. Glofák Viktória, Bozsaky Gábor, Rancsó Máté, Adouki Flóra Anna és Rancsó Dorottya munkáiért izgulhattunk, s nem is eredménytelenül. Dorottya munkájával egy harmadik helyezést érdemelt ki a zsűritől.

A Rákóczi Szövetség háromnapos rendezvényének egyik fénypontja – szó szerint is – a Műegyetemtől a Bem-szoborig tartó fáklyás felvonulás, amellyel az 1956-os forradalom első mozzanatára emlékezünk. Iskolánk „rákóczis” alapszervezete is képviseltette magát, tíz diákunk Nagy András tanár úr vezénylete és Duba Réka elnökünk irányítása alatt bírta a gyalogtúrát a Duna mentén. Szerencsére az égiek idén kegyesek voltak hozzánk, a hét eleji hosszú, kiadós esők után kellemes ősz végi meleg idő fogadta a felvonulókat, s nem hiányzott a tavalyi szélvihar a narancssárga riasztással sem. Minden egybevéve sikeres három nap volt, diákjaink jól felkészültek és méltón képviselték iskolánkat a Kárpát-medence egyik legnagyobb és legnépesebb történelmi vetélkedőjén.

Elek József

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleNyitott napok a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában
Next articleA Sztárportréban: Kozsó és Keira