HAZA RÉGIÓ Selyés diákként az Emberi Jogok kerület olimpiáján

Selyés diákként az Emberi Jogok kerület olimpiáján

881
hirdetés

Mindannyiunknak járnak bizonyos alapvető jogok, egyszerűen annál az oknál fogva, hogy emberi lények vagyunk. Ezek nem egyszerű kiváltságok, amelyek mások kedve szerint elvehetők, hanem mindenkit, mindig megillető Emberi Jogok. Elengedhetetlen jogosítványként tartalmazzák azokat az alapfeltételeket, amelyek biztosítják az embereknek, hogy szabad és méltóságteljes életet élhessenek. Fontossága ellenére a hétköznapokban mégsem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget.

Az emberi jogok szerepe napjainkban komolyabb, mint valaha. Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az őket megillető jogokkal. Hogy a fiatalok tájékozottak legyenek és ne csak az iskolában, pár tanítási óra keretén belül, hanem azon kívül is foglalkozzanak a témával. Erre hívja fel a fiatal generáció figyelmét a szlovákiai rendezésű Emberi Jogok Olimpiája (Olympiáda ľudských práv), amely immár 19. alkalommal került megrendezésre. Az iskolai fordulók után már másodszor jutottam el a kerületi fordulóba iskolám, a Selye János Gimnázium képviseletében. A tavalyi év a tapasztalatával felvértezve indultam az idei kerületi fordulóra, amely egy írásbeli feladatsor megírásával kezdődött. A teszt értékelése alapján a 10 legjobb megoldó jut mindig a döntőbe, azaz a szóbeli fordulóba, ahol 20 központilag megadott emberjogi és aktuálpolitikai témából egyet kell kifejteni, ill. válaszolni a komoly szakmai zsűri kérdéseire. Érdekes tapasztalat, hogy a verseny írásbeli része magyar nyelven is megoldható, azaz anyanyelven, de a szóbeli megnyilvánulás a döntőben már csak szlovák nyelven engedélyezett.

Idén is egyedüli magyar gimnazistaként, 37 diákkal versenyezve kerültem be a kerületi forduló döntőjébe, ahol végül eredményes megoldóként díjaztak. A verseny során számos új élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam és csak buzdítani tudok minden, a közélet és jog világa iránt érdeklődő diákot a következő emberjogi olimpián való részvételre.

Adouki Flóra IV. C, SJG Komárom

hirdetés
Previous articleMegkezdődtek a Rómeó és Júlia próbái a Komáromi Jókai Színházban
Next article7 érem a Nyílt Nemzetközi Lengyel bajnokságon