HAZA AUTÓVILÁG Seat Ibiza FR 1.0 TSI: Lépéselőnyben

Seat Ibiza FR 1.0 TSI: Lépéselőnyben

1476
hirdetés

A generációváltás, amelyen a spanyol kiskompakt idén átesett, a szokásosnál nagyobb figyelmet érdemel. Az autó ugyanis arra az új padlólemezre épült, amelyet majd csak ezután kaptak meg a konszernbeli testvérei. Magyarán: az 5. generációs Ibiza ezzel a kiváltsággal jelentős lépéselőnybe került nemcsak a Škoda Fabiával és a VW Polóval, de még az Audi A1-essel szemben is. Az újdonság természetesen egyéb változásokat is felvonultat, amelyekről szintén lesz szó az alábbiakban.  Az autót az erősebbik egyliteres benzines turbómotorral, kézi váltóval és FR csúcsszereltségben teszteltük.

Alaktan

Az új platform hosszúságban és magasságban gyakorlatilag azonos méreteket, szélességben azonban 8,7 cm-es növekményt hozott. Ez ebben a kategóriában egyenesen impozánsnak számít, csakúgy, mint az elöl 60, hátul 48 mm-rel megnövelt nyomtáv. Mindezt persze csak avatott szemek vehetik észre; az egészében véve sokkal sportosabb alapformát és a pengeélekkel bordázott felületeket azonban mindenki. A hátul meredek szögben felfutó oldalüvegezés szintén jóval dinamikusabbá tette az összképet. A tesztautó kinézetére azonban kétségtelenül a sportos FR szereltség külső jegyei dobtak rá a legnagyobb lapáttal: 18 hüvelykes, dupla küllős alufelnik, 215/40-es gumik, méhsejt-rácsozatú maszk, fekete keretbe ágyazott ködfényszórók, meghosszabbított tetőspoiler, diffúzor, krómozott dupla kipufogó. Sötétedés után pedig a full LED-es külső világítás…

Belvilág

Elsősorban is arról kell szólnunk, hogy a méretbeli változásoknak köszönhetően 1. szélesebbek és kényelmesebbek lehettek az elülső ülések, 2. általában megnőtt az utasok élettere. Mi több: a koffer űrtartalma is, mégpedig egészen hihetetlen 63 literrel! Ez, kérem, 3 marmonkannányi plusz térfogat, a 355 liter pedig a kiskompaktok új rekordja. Hogyan hozták össze, maradjon az ő titkuk. Az viszont csak sajnálni lehet, hogy a málhatartó bővítése után óriási fenékküszöb keletkezik, lásd a 23-24. ábrát.

Maga az utastér egy fokkal kevésbé puritán, mint az elődé volt, de ilyen szempontból egyéb lelkendeznivaló nemigen van fölötte. A szereltségen – alap- és opciós tételeken – viszont már annál inkább. Itt generációváltáshoz méltó előrelépés történt, amit a tesztautónál olyan holmik fémjeleztek, mint a kétfunkciós, távolságszabályozó tempomat, a fáradtságfelismerő és vészfékező rendszer, a kétzónás, allergén-kiszűrő automata légkondi, az elülső/hátsó parkolószenzorok, a tolatókamera, az indukciós telefontöltő, a fűthető elülső ülések, vagy a Media System Plus infotainment rendszer 8 hüvelykes kijelzője/8 hangszórós rádiója/komplett telefon-kompatibilitása/milliónyi bemenete. S ha már fentebb külön megemlítettük a sötétben élvezhető pozitívumokat, itt is megtehetjük: az utastérnek ugyanis két színben megválasztható (és természetesen szintén LED-es) hangulatvilágítása van. Végezetül pedig az FR szereltség többletei: dekoratív ajtókárpitok, zongoralakk műszerfal-betétek, piros varratok, sportülések.

Az országúton 

A downsizinggel lépést tartva a VW konszern is gyorsan elkészítette a maga pöttöm turbós benzinesét (a „pöttöm” jelző alatt ez esetben általában 3 henger és nagyjából 1 liternyi köbtartalom értendő).  Tette pedig mindezt nem kevesebb, mint 4 teljesítményváltozatban (63/70/81/85 kW, ti. 85/95/110/115 LE).  Az új Ibiza ebből a minimotorból a 95 és 115 lovas verziót kapta; tesztautónké az erősebbik volt, amely például a szabadidős Atecában vagy az Octaviában is szolgál. Mint az előbbiben már kipróbáltuk, ott is simán elmegy, de a jóval kisebb és könnyebb (1140 kilós) Ibizában tényleg friss, temperamentumos autózást tesz lehetővé. Mégpedig igen barátságos fogyasztással kombinálva: a miénk például az egyhetes teszt során alig lépte túl az 5 és fél litert. Az aprócska masina rugalmasságával sincs gond, de a váltásdiktátor utasításait azért nem kell mindig készpénznek venni. Újdonság, hogy a kormányszervó már elektromos, nem pedig hidraulikus, mint az elődé volt. A mi pedig a menettulajdonságokat illeti, az új padlólemez jobb minőségén túl a megnövelt nyomtáv, illetve a túlnyúlások csökkentését eredményező nagyobb tengelytáv is stabilabbá tette az autót. Mindezeken túl pedig – az FR verzió kiváltságaként – ott a kormányrásegítés, illetve a gázreakció változtatásának lehetősége…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 999 cm3
Teljesítmény: 85 kW (115 LE)@5000–5500
Nyomaték:   200 Nm@2000–3500
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 195 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,3 s           
Gyári átlagfogyasztás: 4,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 108 g/km
H/Sz/M: 4059x1780x1444 mm
Csomagtér:  355 l
Üzemanyagtartály: 40 l
A modellcsalád induló ára: 9990 €
A tesztelt típus induló ára: 14 280 €
A tesztautó ára: 17 823 €

 

 

hirdetés
Previous articleÚj helyiségeket kaptak
Next articleJu-Jutsu Világbajnokág és Világkupa