HAZA Egyéb Schumacher síbalesete – L’Équipe: a „fokozatos ébresztés” állapotában a volt versenyző

Schumacher síbalesete – L’Équipe: a „fokozatos ébresztés” állapotában a volt versenyző

729
hirdetés

A L’Equipe francia sportlap szerint a „fokozatos ébresztés” állapotába helyezték a december 29-i síbalesete óta mesterséges kómában fekvő, hétszeres világbajnok Forma-1-es versenyzőt, Michael Schumachert.     

    A volt pilóta „pozitívan reagált” az ébresztés folyamatára, amelyet a hét elején kezdtek meg – írta szerdán a lap. A L’Équipe úgy tudja, hogy az orvosok „eléggé stabilnak ítélték meg az elmúlt napokban az állapotát ahhoz, hogy meg lehessen kezdeni az ébresztési folyamatot”.
    A grenoble-i egyetemi kórház, amelynek idegsebészeti osztályán ápolják Schumachert, egyelőre nem erősítette meg az értesülést.
    Jean-Luc Truelle professzor, a Párizshoz közeli surenes-i kórház idegsebészeti osztályának korábbi vezetője szerint a 45 éves pilóta balesete óta eltelt a maximális idő ahhoz, hogy megkezdődjön az ébresztés. A szakértő szerint ennek első lépése az érzéstelenítő mennyiségének csökkentése.
    A beteg ilyenkor kinyitja a szemét, a legfontosabb kommunikációs képessége helyreáll, amit olyan egyszerű utasítások végrehajtatásával ellenőriznek, mint például „csukd be a szemed”, „nyisd ki a szád”, „szorítsd meg a kezem”. A L’Équipe szerint Schumachernél helyreállt ez a képesség.
    A lap ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a következő két hónap „zavaros időszak” lesz a volt pilóta számára, amelyet letargikus állapotban fog tölteni. A professzor szerint a teljes felépülés akár évekig is eltarthat egy ilyen súlyos fejsérülés után.
    Schumacher a franciaországi Méribelben történt síbalesetében szenvedett súlyos fejsérüléseket, azóta a grenoble-i kórházban ápolják. Állapotáról keveset tudni, hivatalos információkkal csak menedzsmentje, illetve a kezelőorvosok szolgálhatnak. A baleset után Schumacher állapota életveszélyes volt, kétszer operálták meg, a második beavatkozás során vérömlenyt távolítottak el az agyából. Állapota az utolsó, január 17-i hivatalos tájékoztatás szerint stabil.

MTI

hirdetés
Previous articleElveszíti Bugár a magyarokat?
Next articleMeghatározatlan időre elnapolta a szlovák ab a döntést az állampolgársági törvényről