HAZA RÉGIÓ Római kori csatornára bukkantak

Római kori csatornára bukkantak

1105
hirdetés

Római kori csatornát találtak a napokban a régészek, akik június elejétől folytatják az ásatásokat Komáromban a Molaj városrészen. Két év múlva a talált leleteket majd egy csaknem 8 hektáros szabadtéri régészeti parkban nézhetjük meg, ami a Brigetio Katonatábor északi részén épül.

Évek óta júniusban kezdődnek és ősszel fejeződnek be az ásatási munkálatok Komáromban. A Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai és az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei 1992 óta folytatnak minden nyáron ásatásokat Brigetio területén.

Dr. Bartus Dávid elmondta, hogy 25 évig a Vásártéren zajlottak a munkálatok, az egykori polgárvárosi részen, ahol számos páratlan lelet került elő.

– Jelenleg a 25 éves kutatás tudományos feldolgozása zajlik. Folyamatosan dolgozik egy csoport a régészeti leletek dokumentálásán. Az eredményeket könyvben is publikálni fogja az ELTE ókori régészeti tanszéke előreláthatólag két-három év múlva –
hangsúlyozta az ELTE adjunktusa.

 

2014-ben a Komárom–Almásfüzitő árvízvédelmi gát építésénél egy római táborvárosra bukkantak a régészek. Az ásatás és a felfedezett értékek akkor szükségessé tették a gát nyomvonalának módosítását is. Azóta minden nyáron feltárások zajlanak az érintett területeken. Június elején folytatódott a korábbi területek feltárása, melyet most is az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei és a Klapka György Múzeum munkatársai közösen végeznek.

– Az önkormányzat tavaly nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán. A 270 millió forintnyi forrásnak köszönhetően 2020-ra szabadtéri régészeti park épül meg a Brigetio Katonatábor északi részén, csaknem 8 hektáros területen – tette hozzá dr. Bartus Dávid. Az ELTE adjunktusa hozzátette: ehhez kapcsolódóan folytatták az idei feltárásokat. Első körben a park látogatóközpontjának helyén kezdték meg az ásatásokat, hogy itt később az építkezés elindulhasson.

– Ezen a helyen 25 méter hosszú római kori csatornát találtunk a napokban –
emelte ki az ásatások vezetője.

A hagyományoknak megfelelően nyár végén nyílt nappal várják majd az érdeklődőket az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei és a Klapka György Múzeum munkatársai, akik az idén feltárt részeket mutatják majd be a gát melletti területen.

(komaromhirado.hu)

 
komarom.hu
hirdetés
Previous articleMár várják a jelentkezőket az új munkahelyekre
Next articleMondvacsinált indokok miatt légvárrá válhat az új focipálya?