HAZA RÉGIÓ Rólad szól! – Balog Zoltán miniszter Komáromban

Rólad szól! – Balog Zoltán miniszter Komáromban

900
hirdetés

53116Felvidékre, Révkomáromba is ellátogatott a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett Rólad szól! c. road show.

A Kárpát-medencét járva hallgatja meg a fiatalok véleményét.
„Te mit tennél, hogy fiatalként könnyebben találj munkát, szívesebben alapíts családot, boldogabban éld mindennapjaidat?
Oszd meg ötleteidet, gondolataidat, kérdéseidet személyesen a kormányzat képviselőivel!

A döntéshozók sokszor, sok helyen kimondják, hogy a fiatalok nélkül nem lehet jó ifjúságpolitikát „csinálni”. Értük csak velük lehet dolgozni. Ezen gondolat mentén indítja el az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkársága a Rólad szól!– párbeszéd a fiatalokkal elnevezésű konzultáció sorozatát.
Szállj be te is a párbeszédbe, mondd el véleményedet, javaslataidat, igényeidet a jövő ifjúságpolitikáját érintően! Most adva van a lehetőség, hogy alakítója lehess a téged érintő intézkedéseknek, hiszen a megosztott tapasztalataid nem pusztán érdekességként lesznek számon tartva, hanem fontos tényezőként jelennek meg a kormányzati döntésekben” – állt az esemény felhívásában.

Erről beszélgettek Komáromban a Selye János Egyetem Tanárképző Karán, ahova maga Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere is ellátogatott. De jelen volt mellette Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, és Schanda Tamás ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár is.

Az illusztris vendégeket a Magyar Ifjúsági Konferencia felvidéki tagszervezetei hívták meg, Közülük a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetője, Csémi Szilárd köszöntötte a házaik nevében a kormányzat képviselőit, majd Erdélyi Margit dékánasszony tartott köszöntőt, mint vendéglátó.

Csémi Szilárd örömét fejezte ki, hogy Felvidékre is ellátogatott a program, külön megtisztelő, hogy a határon túli fiatalok véleményére is számítanak, ám egyben reményeit fejezte ki, hogy amellett, hogy meghallgatják a felvidéki véleményeket, figyelembe is veszik és meg is fontolják azokat.
Balog Zoltán megnyitójában a fiatalok társadalomban betöltött fontos szerepéről beszélt, akik mozgatórugói az országnak, a nemzetnek. Többek közt, hogy a fiatalok tehetségüket itthon kamatoztassák és fordítsák a köz javára, hisz erre alapozva lehet csak jövőt építeni. Rámutatott a magyarság speciális helyzetére, de figyelmeztetett, hogy ez mindenki számára egy olyan többlet, melyet előnyként lehet és kell is használni. Robert Capát idézte: „Nem elég a tehetség, a sikerhez magyarnak is kell lenni.” Kiemelte, hogy a Kárpát-medence magyar egységességében olyan erőforrások rejlenek, amit egymást segítve, egymásra építve kell kiaknázni. Hogy a nemzetpolitika ne csak egy frázis legyen, hanem élményalapú valóság.

A miniszteri köszöntő után következett maga a beszélgetés, mely rendhagyó módon részben egy okostelefonos applikáción keresztül történt. A magyarországi szakemberek 7 kérdést tettek fel, amikre telefonon keresztül lehetett válaszolni, majd a rendszer a válaszokat rögtön ki is értékelte és személtette. Az anyaország egyes állomásain hagyományosan 5 kérdéskörről folyik a beszélgetés, külhonban viszont további kettővel kiegészítették ezeket. Az egyes kérdések kiértékelését követően minden esetben élménydús beszélgetés is kibontakozott.

A megjelent hallgatóság meglehetősen heterogén volt, hiszen magját a Magyar Ifjúsági Konferencia felvidéki tagszervezeteinek tagjai alkották (SzMCsSz, Diákhálózat, Firesz, SJE HÖK, Via Nova, Tandem), de tekintettel, hogy éppen most zajlanak a Komáromi Egyetemi Napok, így megannyi helybéli hallgató is részt vett. De nem hiányozhattak az intézmény oktatói és a közélet képviselői sem, mint Révkomárom két alpolgármestere (Keszegh Béla, Knris Imre), illetve a Magyar Közösség Pártjának elnökségi tagja, Samu István sem.

Csonka Ákos, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÖtödik alkalommal ülésezett a gútai képviselőtestület
Next articleEzért csinált botrányt Varga Viktor a Louvre-ban