HAZA KULTÚRA Retro plakát-kiállítás Szőnyben

Retro plakát-kiállítás Szőnyben

1094
hirdetés

2Régi koncertplakátokból nyílt kiállítás a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban. Rajtuk a 60-as, 70-es évek ikonjaival, az Omegával, a Skorpioval, a Neoton Famíliával, Karda Beával és a Záray-Vámosi párossal.

A képekről hosszú hajú, trapéznadrágos – és nem egy esetben – haspólót viselő férfiak mosolyognak ránk, tükrözve ezzel a 30-40 évvel ezelőtti divatot, megmutatva, hogy milyen is volt az akkori férfi és nőideál. A retro plakát kiállítás Nyikus Anna fejéből pattant ki, aki évek óta gyűjtötte ezeket a ma már kincsnek számító darabokat. A szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetőjének első szakmája ugyanis kirakatrendező, dekoratőr, így ő már fiatalkorában is inkább az alkalmazott grafika, semmint a zenekarok iránti rajongás felől közelítette meg ezeket a plakátokat.

Ötödik alkalommal tartottuk meg az Országos Dutra Baráti Kör találkozóját, és akkor jutott eszembe, hogy a traktor a műszaki oldalról elevenít meg egy letűnt koraszakot, és ezek a plakátok is retrok, hiszen a legtöbbjük a 70-es évekből származik. Nem igazán voltam nagy koncertre járó fiatal, de a Neoton Famíliát nagyon szerettem – mondta el Nyikus Anna.

A koncertek szervezését a Kádár-korszak idején az Országos Rendező Iroda (ORI) bonyolította, ők folyósították a művészek fizetését, így rajtuk keresztül valósult meg a könnyűzene cenzúrázása, ami tulajdonképpen az ORI elsődleges feladata volt.

A Petőfi Sándor Művelődési Házban látható kiállítás egy nagy gyűjtemény kis szelete, hiszen Nyikus Anna könyv- és színházi plakátokkal is rendelkezik. A plakátok március 15-ig tekinthetőek meg.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleEgy szlovák férfi 82 évesen kapott érettségi bizonyítványt
Next articleMagyarnak lenni büszkeség! – 17. Felvidéki Magyar Bál Libádon