HAZA HÍR-MIX Restaurálják a megyeháza bejáratának homlokzatát

Restaurálják a megyeháza bejáratának homlokzatát

934
hirdetés

13835906_10154369877208114_157518455_o

Látványosan megszépülhet a Megye utca meghatározó épületének elhanyagolt bejárata. Az ősz végéig restaurátorok rakják rendbe a homlokzat középső, leglátványosabb részét.

Lezajlott a közbeszerzés a megyeháza homlokzatának javítására. A tíz megszólított kivitelező közül a legjobb árat a komáromi kötődésű RENON kft adta, 69.770 euróért (adóval együtt) vállalták az épület bejárati, középső részének felújítását. Mivel műemlékről van szó, a javítási munkákat restaurátorok végzik a korábban elkészült tanulmányok alapján. A RENON kft. csapatát Csütörtöki András restaurátor irányítja, akinek munkájával több helyen találkozhatunk Komáromban. Hozzá és csapatához köthető többek között az erőd falain belül a két kapu restaurálása, de a Szent András-templom környékén jelenleg zajló munkáknak is részese.

„A szerződés aláírása után pár nappal átadjuk a terepet a kivitelező cégnek, akik előreláthatólag augusztus közepén tudnak nekilátni a munkának. Aprólékos restaurátori munkákról van szó, így a felújítás október végéig is elhúzódhat. Az állványok mellett a bejárás viszont biztosítva lesz a megyeházában található hivatalokhoz” – mondta el Gráfel Lajos, aki a városi hivatalon belül maga készítette elő a terveket és a munkafolyamatot is felügyeli. Az épület homlokzatának további részei később kerülhetnek sorra, több szakaszra van bontva a munka.

A megyeháza belső felújítása is folyamatosan zajlik. „Tavaly 53 ezer eurót hagyott jóvá a testület a földszint egyik szárnyának javítására, de közhasznú munkások is több ezer euró értékű munkát elvégeztek. Az idei tervek közt a földszint másik szárnyának felújítása szerepel 95 ezer euró értékben. Fontos lenne folytatni a felújítási munkát, hogy a korábban elhanyagolt épület ne kerüljön a volt Poliklinikához hasonló állapotba” – tette hozzá Keszegh Béla alpolgármester.

A megyeháza eredeti formájában az 1798-as esztendőben, késő barokk stílusban épült fel. Első átépítésére 1813-ban került sor, amikor a klasszicista építészeti stílus jellegzetes formái jelentek meg rajta. A 19. század ’80-as éveiben kapta meg mai homlokzati megoldását.

hirdetés
Previous articleKiveszőfélben a becsület és a tisztesség?
Next articleA Sztárportréban Nádas György!