HAZA BELFÖLD Rendkívüli érdeklődés mellett indult a számlalottó

Rendkívüli érdeklődés mellett indult a számlalottó

802
hirdetés

blokkKülönösen nagy érdeklődés mellett indult hétfőn Szlovákiában az állami számlalottó, amelynek bevezetésétől az adóbevételek növekedését várja a kormány.

A számlalottón, amit az állami szerencsejátékok üzemeltetője, a Tipos bonyolít, állampolgárságra tekintet nélkül minden 18. életévét betöltött személy részt vehet akár már egyetlen, két hónapnál nem régebbi, Szlovákiában kapott üzleti számlával. Be kell jegyeztetni a számla azonosító kódját, aminek fejében egy a játékban való részvételre feljogosító személyi kódot kap a számlabirtokos.
A számlák regisztrációjára az állami szerencsejáték honlapján ingyenesen, a Tipos irodáiban 20 eurócent illeték fejében, SMS-ben pedig 15 eurócentért lehet sort keríteni, minden egyes számla külön játékszelvénynek minősül. A bejegyzett számlák tulajdonosai közül havonta kétszer 10-10 nyertest sorsolnak, az első helyezett 10 ezer euró adómentes pénzjutalmat nyer. Az első sorsolásra szeptember 30-án kerül sor.
A Tipos közlése szerint a számlalottó iránt már az első napon rendkívül nagy volt az érdeklődés, az első üzleti számlát alig tíz másodperccel éjfél – a játék hivatalos megindítása – után jegyeztette be tulajdonosa, a kora délutáni órákban pedig a bejegyzett számlák száma már meghaladta a 120 ezret. Ez a szerencsejáték-üzemeltető szerint 15-20 ezer résztvevőt jelez.
Az első nap az állami számlalottón résztvevők jelentős része, mintegy 80 százaléka a játék honlapján való ingyenes regisztrációt választotta. A Tipos közlése szerint az első napon nem volt zökkenőmentes a regisztráció a honlapon, ugyanis a délelőtti órákban hackerek úgynevezett DDoS támadást (a szerverek kapacitását célzott tömeges lekérdezések által lefoglaló támadás) indítottak szervereik ellen, amelynek következtében a rendszer közel két órára kieséseket produkált. A honlap a délután folyamán már kifogástalanul működött.
Az állami számlalottó első napját a vártnál is sikeresebbnek értékelte az ötletgazda szlovák pénzügyi tárca, amely a kezdeményezéstől az adóelkerülések csökkentését, valamint a számlakérés gyakorlatának lakossági népszerűsítését várja. Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter a számlalottó hivatalos megindítását követően újságíróknak azt mondta: Szlovákiában évente mintegy 150 millió eurót (közel 45 milliárd forint) tesz ki az az összeg, amely nem kerül be az államkaszába áfaelkerülés miatt, a helyzet orvoslására a számlalottó lesz a tárca egyik eszköze.
Az állami számlalottó intézménye nem ismeretlen Európában, eddig azonban csak Máltán alkalmazták. Az alapötlet Tajvanról származik, ahol sajtóközlések szerint már az 1950-es évek óta sikerrel alkalmazzák ezt a módszert az adóbevételek növelésére.

MTI

hirdetés
Previous articleCosta Concordia – A mérnököket is meglepte az óceánjáró sikeres egyenesbe állítása
Next articleEmelkedett a Szlovákiába látogató turisták száma