HAZA RÉGIÓ Rendkívül gazdag programmal várják a fiatalokat

Rendkívül gazdag programmal várják a fiatalokat

722
hirdetés

Jó zene, tartalmas előadások Martoson

Az MKP Ifjúsági Csoportja Martosi Szabadegyetemének kísérő rendezvényein felvidéki viszonylatban is páratlanul gazdag zenei kínálat jött össze, ám a Tankcsapda, az Ismerős Arcok, Rúzsa Magdi és a többiek közel sem a teljes fesztivált jelentik. A remek zenék mellett a rendezvény „szöveges” része is sok érdekességet kínál.

via-nova-logoIllusztris vendég nyitja meg az I. Martosi Szabadegyetemet július 18-án. Kövér László fővédnök, a magyar Országgyűlés elnöke mondja el köszöntőjét csütörtök délben, és ezzel megkezdődik a négynapos, fergeteges forgatag. A legnagyobb zenei sztárok mellett érdekes vendégek egész sora váltja majd egymást két helyszínen – az Árgyélus házban és a Színpad udvaron –, ahol párhuzamosan zajlanak majd a közéletibeszélgetések, előadások. Ezek szereplői a legkülönfélébb szakterületekről érkezve osztják meg tudásukat, illetve véleményüket a hallgatósággal.
A közéleti személyiségek, társadalmi szervezeti, valamint politikai döntéshozók, tudományos és gazdasági szakemberek beszélgetése több okból is figyelmet érdemel. Az egyébként leginkább csak a tévében és az újságokban látható emberek esetében az élőszó varázsa, a személyes kérdezés lehetősége sokat hozzátesz az élményhez. Emellett az ilyen alkalmakkor gyakran olyan információkhoz is hozzá lehet jutni, amelyekkel az érdeklődő a médián keresztül nem feltétlenül találkozhat.
A magyar politika élvonalából Kövér Lászlón kívül itt lesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Németh Zsolt külügyi és Völner Pál fejlesztési államtitkár, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár, valamint több országgyűlési képviselő, köztük az ellenzéki Schiffer András és Szili Katalin. Felvidéket Berényi József MKP-elnök, Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, valamint Duray Miklós és Csáky Pál képviseli, a szlovák politikumot pedig Ondrej Dostál, az OKS elnöke. Más határon túli vidékekről többek között Kelemen Hunor, az RMDSZ, és Pásztor István, a VMSZ elnöke érkezik, valamint ifjúsági vezetők a Kárpát-medence minden részéből.
A civil szférából Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport és Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, továbbá Lampl Zsuzsanna szociológus jön.
Külön érdekesség az újságírószakma jelentős részvétele a szabadegyetemen, és ez nem csak a felvidéki magyar sajtó főszereplőit felvonultató kerekasztal-beszélgetést jelenti. Lukács Csaba a magyar, Tom Nicholson pedig a szlovákiai újságírás figyelemreméltó képviselői közé tartozik. Lukács a világ legeldugottabb, legmegdöbbentőbb vidékeit járta be, Tom Nicholson pedig angolként, a Gorilla-ügy feltárásában jeleskedett.

A teljesség igénye nélküli felsorolás jelzi, hogy a szervezők komolyan gondoljákFelvidék első magyar szabadegyetemét. Gubík László főszervező, a Via Nova – Új Út elnökének elmondása szerint:
„A sokrétű zenei felhozatal és a rengeteg érdekes vendég egy közös célt szolgál. Olyan, hagyományos találkozóhelyet szeretnénk biztosítani a felvidéki magyar fiataloknak, ahol szórakozhatnak, új dolgokat ismerhetnek meg és személyes élmények mentén alakíthatják ki a nézeteiket közösségünkügyeiről.”

-vianova-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleEngesztelő körmenet Komáromban a nagy földrengés emlékére
Next articleA szociális bizottság szünidő előtti tanácskozása