HAZA AUTÓVILÁG Renault GrandCoupé 1.5 dCi LIMITED: Kupé, amely szedán…

Renault GrandCoupé 1.5 dCi LIMITED: Kupé, amely szedán…

1430
hirdetés

Tisztázzuk a legelején: a Fluence utódjáról van szó. Pontosítsunk egy picit: a Mégane új négyajtós változatáról, amely most már tényleg a Mégane nevet viseli. Plusz egy utónevet – GrandCoupé –, ami egy picit érthetetlen. Mert akkor most kupé, vagy böcsületes négyajtós, háromosztatú szedán? Nos, koncepcióban vitathatatlanul az utóbbi, a kupé titulust pedig azért bocsássuk meg neki, mert tényleg próbál arra hasonlítani. A Mégane család legújabb tagját a második leggazdagabb szereltségben, a középső dízelmotorral és hatfokozatú kézi váltóval kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

 Ha annyiban maradunk, hogy ez a kupé tényleg szedán, akkor vitathatatlanul a legszebbek egyike. Nemcsak azért, mert magán viseli a Renault új formavilágának minden stílusjegyét – csodaszép maszk, csaknem középre befuttatott, karcsú hátsó lámpahíd –, hanem egész vonalvezetése miatt. Nézzük csak meg például azt a csodálatosan lágy hullámvonalat, amely a tetőívet levezeti egészen a csomagtartófedélig… Ezt a fajta lágyságot viszont kellően ellenpontozza az erőteljesen emelkedő övvonal és a viszonylag keskeny oldalüvegezés. Jót tesz az összképnek a csomagtartó-peremen kialakított decens légterelő, a figyelmesebb szem pedig valószínűleg a sportos feelinget erősíteni hivatott álkopoltyúkat is észreveszi az elülső sárhányókban. Mellesleg pusztán az autó méretei is tiszteletet parancsolóak: 4,63 métert meghaladó hosszával például túlnőtte az utolsó Lagunát!

A belvilág…

…minőségi hatást kelt, ezzel veri például a Fiat Tipót, a Peugeot 301-est vagy a Citroën C-Elysée-t. Domináns eleme a középkonzol, az R-Link rendszer hétcolos kijelzőjével és a kétzónás légkondi klasszikus kézi vezérlésű pultjával. (Míg viszont a légkondi  standard, az R-Link információs és multimédia-rendszer itt még feláras; 800 euróért navigációt, 8 hangszórós Arkamys hifit, 2 USB-bemenetet vagy képnézegető funkciót kínál, és természetesen az okostelefonokkal is kommunikál. A Koleoshoz hasonlóan itt is pontozza a takarékosságot, illetve méri a levegő tisztaságát).

A felhasznált anyagok többnyire finomak és tapintásra is kellemesek, a díszítőelemek elegánsak, lásd pl. a vékony krómkereteket. A középső műszeregység elektronikusan jeleníti meg a sebességet és a fordulatszámot, magyarán szintén rangosabb kialakítású. A térkínálat pedig igazán nagyvonalú, köszönhetően a 2711 mm-es kategóriacsúcs tengelytávnak. A hátsó kanapét úgy alakították ki, hogy szükség esetén a közepén is viszonylag kényelmesen lehessen üldögélni, ha viszont csak ketten használják,  e szinten még nem jár középső kartámla.  (Elöl persze van, ráadásul egy komoly méretű rakodóbokszot is tartalmaz, lásd a megfelelő ábrát). A koffer a kategóriabeli szedánok szintjét hozza, beleértve a nehezebb hozzáférhetőséget is. Néhány konkurenssel ellentétben azonban itt bővíteni is lehet, lásd az idevágó képeket. Végezetül a szereltség néhány, még nem említett eleme, az alacsonyabb szinteken elérhetőket is beleértve: kétfunkciós tempomat, dombsegéd, LED-es nappali menetfények, eső- és fényszenzor, hátsó pakolóradar.

Az országúton

A bevezetőben említett középső dízelmotor az 1,5-os dCi erősebbik változata. Hihetetlenül nagy erénye a takarékosság. Persze nem olyan mértékben, mint a gyártó szemérmetlenül állítja, de a teszt során meggyőződtünk róla, hogy minden különösebb megszorítás nélkül is bőven be lehet férni vele 5 liter alá. Hangszigetelésén is sokat javítottak, itt végképp nem úgy szól, mint pl. egy Dusterben. A hatgangos kézi váltó pedig pont olyan, amit ez a motor már elbír, gondolunk itt főleg a 6. fokozatra. Kapcsolása is rendkívül precíz, francia autóhoz képest már-már meglepően az. (A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy ehhez a motorhoz ugyancsak hatfokozatú, kétkuplungos automata váltó is kérhető, amellyel papíron ugyanennyi az autó fogyasztása. Az ártöbblet ezen a szinten 1600 euró.) A másfél literes olajblokk egyedüli hátrányaként a pici lefulladási hajlamot említhetnénk meg, ami viszont a gázpedállal és a kuplung használatán is múlik; azt pedig meg lehet tanulni. S ha már megtanultuk, tkp. kellemessé válik az autózás a 110 lóerővel és a 260 Nm-es nyomatékkal. De főleg a mélyen 5 liter alatti fogyasztással…

Vas Gyula
A szerző felvételei

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1461 cm3
Teljesítmény: 81 kW (110 LE)@4000
Nyomaték:   250 Nm@1750
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 190 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 12,5 s        
Gyári átlagfogyasztás: 3,6 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 97 g/km
H/Sz/M: 4632x1814x1443 mm
Csomagtér:  550–987 dm3
Üzemanyagtartály: 49 l
A modellcsalád induló ára: 13 390 €
A tesztelt típus induló ára: 17 790 €

 

 

hirdetés
Previous articleA komáromi képviselők nem ismerik a szót: Felelősségrevonás
Next articleHelyi termékek és helyi termelők a Komáromi Karácsonyi Vásáron