HAZA AUTÓVILÁG Renault Captur 1.2 TCe X-MODE: Ráncfelvarrás és műszaki frissítés után

Renault Captur 1.2 TCe X-MODE: Ráncfelvarrás és műszaki frissítés után

5234
hirdetés

Ez autó vagy 4 éve, abszolút újdonságként már járt nálunk, és akkor úgy forogtak a fejek utána, mint a napraforgó. Egyrészt azért, mert vitathatatlanul a legattraktívabb képviselőként robbant be az ún. városi crossoverek mezőnyébe, másrész azért, mert kivételesen szép kombinációban (narancssárga karosszéria/elefántcsont színű tető) tesztelhettük. Ez a mostani nem annyira ütős színösszeállítás, viszont – már a frissített változat. Mármint az egész autó, természetesen. A megújult Capturt az erősebbik benzinmotorral és X-MOD szereltségben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Az alapforma maradt, ahhoz vétek lett volna hozzányúlni. A dizájnelemek közül is jó néhány, például a Clio ívelt betéteivel kiegészített körkörös fekete plasztikkeret, ami némi terepjárós feelinget kölcsönöz az autónak. Tesztverdánk egyébként szintén „kétszínű” volt (ezen a szinten már standard), csak kevésbé látványos kombinációban, bár ez természetesen ízlés dolga. A színek hátul meredek vonalban felfutó, nyílegyenes alsó ablakperemben találkoznak, ami szintén egy szép stíluselem. A frissítés leglátványosabb hozadékai pedig: kissé átrajzolt, plusz gazdagabban krómozott hűtőmaszk, és az eddigi keskeny csík helyett impozáns, C-alakú nappali fények. Ezeknek köszönhetően tűnt el egyébként a korábbi dizájn egyetlen gyenge pontja, a túlméretezett, otromba ködlámpakeret.

Belvilág
A legfőbb újdonságok: jobbak az anyagok, kevesebb a zongoralakk, szebb a kormány és a váltókar feje, a műszerfal tetején pedig megjelent egy újabb, csukható tárolórekesz. Ezzel csak azért nem lett világbajnok a maga kategóriájában a Captur, mert már korábban is az volt, hála mindenekelőtt az almáriumfiókként kihúzható, kapitális kesztyűtartónak.  A többi itt is nagyjából maradt, tehát: átlagos méretű és kényelmű elülső ülések, hátul nyújtottabb és szélesebb ülőlapok, miközben az egész kanapé előre-hátra tologatatható. A csomagtartónál ezért szerepel 2 alapméreti adat, túl azon, hogy a padlója is 2 szintben állítható. Ha a felsőt használjuk, bővítésekor sík alapfelület kapunk, lásd a megfelelő ábrákat.

Ami pedig a szereltséget illeti a tesztautóé a második leggazdagabb volt az elérhető 5 szint közül. Itt lép be a navigációt is tartalmazó R-link infotainment rendszer, miközben pl. kétzónás légkondi vagy tolatóradar lejjebb is jár. Ezen kívül – különböző csomagok és azok kombinációinak keretében – volt még 360 fokos parkolóradarunk, tolatókameránk, holttérfigyelőnk, 6 irányban beállni képes automata parkolóasszisztensünk és Bose hifink. Az elülső ülésfűtés szintén opció volt, csak csúcsszinten alaptartozék. Végezetül még annyit, hogy a belteret szintén alapon járó, mutatós krómdíszítések tették attraktívabbá.

Országúton, terepen
A tesztelt erősebbik benzinmotor az 1,2 literes Energy TCe; a modellfrissítés után már kézi váltó is kérhető, de tesztautónkban hatfokozatú, kétkuplungos automata kapcsolódott hozzá.  A kis turbómotor csendes, erős és rugalmas, az EDC automatát is simább működésűnek éreztük, mint négy évvel ezelőtt. Továbbra is számos rendszer ösztönöz a gazdaságos vezetésre, az immár kötelező váltásnoszogatótól kezdve a motorteljesítményt, légkondit és fűtést visszafogó ECO programon keresztül egészen a műszerfal alján világító sávig, amely zöld, narancssárga vagy piros lehet. Nyilván ezeknek is köszönhetően vihettem vissza 7 liter alatti tesztfogyasztással az autót úgy, hogy abban még néhány lájtosabb határszemle is benne foglaltatott.

Mert a terepről van szó, ennél többet nem várjunk a Capturtól. Még akkor sem, ha X-MODE kivitelről van szó, amilyen tesztkocsink is volt. Mert igaz ugyan, hogy ez tartalmazza – egyedüliként – az Extended Grip nevű elektronikus rendszert, amely 2 fokozatban képes áthangolni a kipörgésgátló működését, sáros talajon is biztosítva a legoptimálisabban megosztott vonóerőt. A 4×4-es meghajtást azonban természetesen nem pótolja, a Captur pedig ilyesmivel nem kérhető. Az elülső terepszög teljes hiánya is erősen korlátozó tényező, a 17 cm-es hasmagassággal viszont komolyabb buckákon is átaraszolhatunk. Nagyjából ennyi offroados tulajdonsággal rendelkezik tehát a Captur – de pont ennyire is tervezték, szemernyivel sem többre. Az már egy más kategória…

Vas Gyula
A szerző felvételei

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1197 cm3
Teljesítmény: 87 kW (120 LE)@5000
Nyomaték:   205 Nm@2000
Sebességváltó: hatfokozatú kétkuplungos automata                              
Legnagyobb sebesség: 192 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,6 s        
Gyári átlagfogyasztás: 5,6 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 126 g/km
H/Sz/M: 4122x1778x1566 mm
Hasmagasság: 170 mm
Csomagtér:  377/455–1235 l
Üzemanyagtartály: 45 l
A modellcsalád induló ára: 12 190 €
A tesztelt típus induló ára: 18 790 €

hirdetés
Previous articleÚj forgalmi rend a visszajelzések alapján
Next article„Szólj, s ki vagy, elmondom…”