HAZA BELFÖLD Rekordszámú jelölt indul a megyefőnöki posztokért a szlovákiai választásokon

Rekordszámú jelölt indul a megyefőnöki posztokért a szlovákiai választásokon

707
hirdetés

Minden eddiginél magasabb számú jelölt indul a megyefőnöki posztokért a novemberben sorra kerülő szlovákiai megyei választásokon, a 8 megye élére összesen 66 jelölt pályázik, köztük két magyar.

    Szlovákiában november 9-én már negyedik alkalommal kerül sor megyei választásokra, ennek során megyei képviselőket és megyefőnököket választanak a 8 szlovákiai megye élére. A választások tétje jelentős, mivel a közigazgatás hatályos modellje szerint megyei szinten születik döntés a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is.
    Szlovákiában a választók részéről a megyei választások iránti érdeklődés az eddigi tapasztalatok alapján, meglehetősen alacsony, a legutóbbi megyei választásokon csupán 20 százalék körül alakult. A politikai pártok szempontjából azonban úgy tűnik, egyre nagyobb a megyei választások tétje, ezt jelzi az is, hogy az idén minden eddiginél több megyefőnökjelölt (a négy évvel korábbival 57-el szemben 66) indul.
    A november 9-én sorra kerülő megyei választásokon két magyar megyefőnökjelölt is indul, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke és Nagy József, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt képviselője személyében. Mindketten ugyanabban a nagyszombati megyében pályáznak, amelynek része a tömbmagyar régiónak számító Csallóköz és Mátyusföld is. A nagyszombati megyében rajtuk kívül még négy további jelölt is indul, köztük a jelenlegi megyefőnök, Tibor Mikus is.
    A szlovákiai megyei választások történetében ugyan már többször is indult magyar jelölt egy-egy megyefőnöki poszt megszerzéséért, arra azonban még nem volt példa, hogy sikerült volna nyernie. Ez egyebek mellett azzal is összefügg, hogy a 2002-ben bevezetett 8 megyés közigazgatási rendszer úgy osztotta fel az országot, hogy egy megyében sincs többségben a magyar lakosság.
    A lehető legerősebb magyar érdekképviselet megszerzése érdekében az MKP és a Most-Híd januárban kezdett tárgyalni a megyei választásokon való együttműködés lehetőségeiről. Az egyeztetések végeredménye, hogy a két párt a magyarok által is lakott öt megye közül háromban, a nagyszombati a nyitrai és a kassai megyékben különálló listákat indít. A besztercebányai megyében arról született megegyezés, hogy úgy állítanak külön-külön listát, hogy a két névsor együttes létszáma lesz pontosan annyi, amennyi egy teljes listán szerepelhet. A pozsonyi megyében a két párt egy széles körű jobboldali koalíció keretében indít jelölteket.
    Szlovákiában először 2001-ben, legutóbb pedig 2009 novemberében tartottak megyei választásokat. 2009-ben Pozsony megye kivételével mindegyik megyében, azaz összesen hétben az akkori és a jelenlegi kormánypárt a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) által támogatott megyefőnökjelöltet választottak a megye élére.
    A megválasztott megyei képviselők számát tekintve is a Smer szerepelt a legjobban négy évvel ezelőtt, országosan 33 százalékot meghaladó képviseletet szerezve, mintegy két és félszer többet, mint az akkori ellenzék vezető pártjának számító, jobboldali Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS), amely a második helyen végzett. Az összes megyei képviselői posztokat szerzett párt eredményeit figyelembe véve 2009-ben a bal- és a jobboldal többé-kevésbé hasonló arányú képviseletet szerzett.
    Az MKP a legutóbbi megyei választásokon a nagyszombati megyében a legtöbb képviselői helyet szerezte, országosan pedig a megyei képviselői posztok csaknem tíz százalékát tudta begyűjteni, 40 megyei képviselői posztot szerezve. 2009-ben a Most-Híd-nak 2 jelöltet sikerült bejuttatnia a megyei képviselőtestületekbe.

MTI

hirdetés
Previous articleHa ősz, akkor Outlet Center!
Next articleMegmaradhat a magyar osztály a rozsnyói gimnáziumban