HAZA KULTÚRA Rekordrészvétel várható a felvidéki Tompa Mihály-verseny döntőjén

Rekordrészvétel várható a felvidéki Tompa Mihály-verseny döntőjén

1080
hirdetés

Rekordszámú résztvevővel számolnak a felvidéki magyarság egyik legnagyobb kulturális rendezvénye, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Versenye döntőjén.

    A sorrendben 22. megmérettetés döntője Rimaszombatban lesz. A csütörtöktől szombatig tartó rendezvényt a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és a Rimaszombati Gömör-Kishonti Népművelési Központ közösen szervezi.
    A versenyt idén is hét kategóriában hirdették meg. A helyi, körzeti és országos elődöntőket követően a rimaszombati városi művelődési központban lépnek a közönség és szakmai zsűri elé a vers- és prózamondók, a megzenésített versek előadói, valamint a lírai színpadok.
    „A mostani a legnépesebb mezőny az elmúlt 22 évben, az országos elődöntőkön mintegy ezren vettek részt, Rimaszombatba pedig mintegy négyszáz résztvevőt várunk” – mondta Kamenár Horváth Éva, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakmai főmunkatársa az MTI-nek. Hozzátette: az előző évekhez képest leginkább az énekelt versek és a lírai színpadok kategóriájában nőtt a versenyzők száma.
    Ez az egyetlen olyan országos szintű magyar verseny Szlovákiában, amely helyi, körzeti és országos elődöntőkre alapoz. Idén először szerepel minden kategóriában magyarországi zsűritag is.
    A háromnapos versenyt kísérőrendezvények sora színesíti. Csütörtökön tartják a megmérettetés helyszínén a Nyelvében él a nemzet című kiállítás könyvbemutatóval összekötött megnyitóját. Ezt Tompa Mihály köztéri szobrának megkoszorúzása, majd az ünnepélyes megnyitó követi, amelynek részeként adják át a Kulcsár Tibor-díjat, és amelyen fellép Dinnyés József.
    A verseny kategóriák szerinti döntői pénteken és szombaton zajlanak, az eredményhirdetés és a díjkiosztó gálaműsor szombaton 19 órakor kezdődik.

MTI

hirdetés
Previous articleA Komáromi Jókai Színház Budapesten vendégeskedik
Next articleA komáromi Szabó István ismét a dobogón !