HAZA GAZDASÁG Rekordot döntött tavaly a csődeljárások száma Szlovákiában

Rekordot döntött tavaly a csődeljárások száma Szlovákiában

1101
hirdetés

Rekordszámú csődeljárás indult Szlovákiában tavaly, 2013-ban csaknem tizedével több ilyen eljárást kezdeményeztek, mint egy évvel korábban – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

    A 2013-ban Szlovákiában 394 új csődeljárás indult, ez 32-vel volt több mint 2012-ben, és a legmagasabb számnak számít az ország történetében – derült ki a Slovak Credit Bureau (SCB) pénzügyi társaság adataiból.
    A legtöbb csődeljárás, összesen 317, jogi személyekkel szemben indult, magánszemélyek, tehát többnyire egyszemélyes vállalkozások 77 esetben indítványoztak csődeljárást.
    A legtöbb új csődeljárást már hagyományosan a pozsonyi megyében indították, ez nem számít meglepetésnek, mivel itt van bejegyezve az összes szlovákiai cég több mint háromnegyede, csaknem 166 ezer vállalat.
    Hasonlóképpen, mint egy évvel korábban 2013-ban is a zsolnai megye végzett a második helyen az újonnan indult csődeljárások számát tekintve, a harmadik legtöbb csődöt pedig a kelet-szlovákiai Eperjes megyében jelentették. Országos szinten a legkevesebb csődeljárás a tavalyi évben a nagyszombati megyében indult, míg egy évvel korábban a trencséni megyében.

MTI

hirdetés