HAZA BELFÖLD R. Fico: A jogállamiságról szóló jelentést politikai eszközként használják

R. Fico: A jogállamiságról szóló jelentést politikai eszközként használják

744
hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) jogállamiságról szóló éves jelentését politikai eszközként használják. A Smer-SD hivatalosan fog ellene tiltakozni a bizottságnak írt nyílt levelében. Erről Robert Fico pártelnök tájékoztatott a pénteki sajtótájékoztatóján.


„Ennek a politikai jelentésnek a célja – hiszen egy tisztán politikai jellegű jelentésről van szó -, hogy azokat védje, akik kiveszik a részüket a büntetőjoggal való súlyos visszaélésekben, a büntetőeljárások manipulálásában és a besúgók szlovák ellenzék ellen való felhasználásában” – közölte Fico.
Állítása szerint a jelentés nem a tényleges állapotot tükrözi, és több tévedés is van benne. „Itt 2020-tól a szlovák ellenzékre vadásznak. Embereket zárnak börtönbe, kitalált történetekkel állnak elő, emberek halnak meg a fogva tartásuk ideje alatt, és ebben a jelentésben egyáltalán semmi sincs” – mondta Fico.
A főügyészt ért támadások szerinte elfogadhatatlanok. „Én ezt tényleg egy politikai irománynak tartom, mintsem jogi dokumentumnak” – tette hozzá.
Szerinte az Európai Bizottság a felelős az Európai Unióba vetett bizalom csökkenéséért. „Az érzéketlen politikai lépéseivel beavatkozik az egyes országok belügyeibe” – jegyezte meg.
Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a jogállamiságról szóló negyedik éves jelentését, amelyben felméri a helyzetet az EU egyes tagállamaiban. Szlovákia számára hét javaslatot tett. A főügyész azon jogkörének a szűkítése is köztük szerepel, mely alapján felülbírálhatja a beosztott ügyészeinek a döntéseit.

TASR

fotó: facebook

hirdetés
Previous articleA felvidéki magyar oktatás helyzetéről a MartFeszten: válasszák az anyanyelvi intézményeket!
Next article5000 euróval akar segíteni Nyitra megye a területén levő összes településnek