HAZA BELFÖLD Pro Civis: megjelentek a kétnyelvű feliratok a benzintöltő állomásokon

Pro Civis: megjelentek a kétnyelvű feliratok a benzintöltő állomásokon

779
hirdetés

Mint arról hírt adtunk, a Pro Civis Polgári Társulás 2013. október 30-án 34 beadvánnyal fordult a szlovák kormányhivatalhoz, amelyekben a benzintöltő állomások törvénysértéseire hívta fel a figyelmet.
A kisebbségi nyelvhasználati törvény (Tt. 184/1999, 4. §, 6. bek.) ugyanis kötelező érvénnyel írja elő, hogy a kisebbség által lakott településeken minden hivatalos, emberi életre, egészségre és a biztonságra veszélyes figyelmeztető feliratot az adott kisebbség nyelvén is fel kell tüntetni. A társulás tagjai 34 benzintöltő állomáson dokumentálták a törvénysértést, és fordultak a kormányhivatalhoz jogorvoslatért.
Idén augusztusban polgári társulásunk elnöke kérte a hivatalt az ügyben tett lépésekről való tájékoztatásra. Szeptember elején kaptunk választ, amelyben a hivatal közölte, hogy felszólította az érintett töltőállomásokat a hiány pótlására, amit azok végre is hajtottak.
A hivatal legújabb levelében arról értesített bennünket, hogy panaszunk alapján megvizsgálta a tényállást, azt jogi szempontból értékelte, majd az érintett feleket felszólította a hiány pótlására. „Ebben a vonatkozásban értesítjük Önöket, hogy az érintett benzintöltő állomásokon észlelt hiányosságok el lettek távolítva” – írja legutóbbi, október 8-án kelt levelében a tárca hivatalvezetője.
Ezzel az ügyet lezártnak is tekinthetnénk. Türelem rózsát terem, mondhatnánk, levonva a tanulságot, hogy ha a hivatal malmai lassan is, de azért csak őrölnek, és a törvény betartásának érvényt lehet szerezni, ha mi is úgy akarjuk.

Pro Civis, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleCsáky Pál felvidéki magyar újságírókat fogadott brüsszeli irodájában
Next articleJótékonysági játékgyűjtés kezdődik Dél-Komáromban