HAZA GAZDASÁG Pravda: 30 százalékos lehet a kamatplafon Szlovákiában

Pravda: 30 százalékos lehet a kamatplafon Szlovákiában

1014
hirdetés

Szlovákiában 30 százalékos lehet a fogyasztói hitelek éves kamatplafonja, az ennél magasabb kamatok uzsorának minősülhetnek – számolt be a pozsonyi Pravda a szlovák parlament által kedden elfogadott uzsoraellenes szabályozások kapcsán szerdán.

    A pozsonyi törvényhozás a polgári törvénykönyv módosításával az uzsora fogalmát bevezető, az uzsorakamatok szedését tiltó, illetve a végrehajtási eljárásokat szigorító szabályozásokat hagyott jóvá kedden.
A polgári törvénykönyv módosítása szerint uzsorának s így érvénytelennek számít az olyan (hitel) szerződés, amelyben a felek egyike a másik szerződő fél „kiszolgáltatottságával, hiszékenységével, megfontolatlanságával vagy anyagi függőségével” visszaélve olyan mértékű viszontszolgáltatásban (hiteltérítésben) egyezik meg, amely nyilvánvaló aránytalanságot mutat az általa nyújtott anyagiak arányával. Azt, hogy a hitelek éves költsége pontosan milyen mértéktől számít uzsorának, kormányrendelet szabályozza majd.
A Pravda szerint a kamattal és egyéb banki illetékekkel együtt számított hitelköltség maximum a fogyasztói hiteleknél, a bankok által nyújtott fogyasztói hitelek átlagos éves kamatlábának (Szlovákiában jelenleg évi 15 százalék) duplája, 30 százalék lesz.  A független szlovák lap szerint a lakásvásárlási célra felvett hiteleknél (ahol a banki átlag jelenleg évi 5 százalék körül mozog) a kamatplafon ennél alacsonyabb lesz.
A kedden elfogadott, kormányműhelyből származó, uzsoraellenes szabályozás szükségességét azzal indokolták, hogy Szlovákiában a lakosság mind szélesebb rétegei kerülnek adósságcsapdába a nem banki pénzintézetek által nyújtott fogyasztói hitelek miatt. A kialakult helyzet hátterében a kormány szerint jelentős részben a bankoknál jóval magasabb kamatra kölcsönző, úgynevezett nem banki pénzintézetek állnak, amelyek ügyfelei gyakran csak ezektől a cégektől tudnak hitelhez jutni, mivel olyan anyagi helyzetben vannak, hogy nem teljesítik a banki hitelek odaítélésének feltételeit. Szlovákiában a lakosság nem banki pénzintézetekkel szembeni tartozása a tavalyi évben csaknem 2,5 milliárd euró volt, a fizetésképtelen adósok ellen pedig több mint egymillió végrehajtási eljárás van folyamatban.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/313377-parlament-schvalil-zmeny-ktore-maju-zabranit-uzere/

MTI

hirdetés
Previous articleVálasztás 2014 – Medián: csak a Fidesz győzelmének mértéke a kérdés
Next articleAz év pedagógusa díj átadása (videó)