HAZA DUNATÁJ Prágai történelmi házjegyek a komáromi Limes Galériában Zachár Ottó fotóin

Prágai történelmi házjegyek a komáromi Limes Galériában Zachár Ottó fotóin

1494
hirdetés

A komáromi Limes Galéria Dúdor Istvánról elnevezett emeleti kiállítótermében július 23-án egy igazi nyári csemege, érdekes fotókiállítás nyílt a széles nyilvánosság számára. Zachár Ottó fotóin a történelmi prágai házjegyek jelennek meg.

Farkas Veronika, a Limes Galéria igazgatója a kiállításról így nyilatkozott: „A Budapesten élő Zachár Ottó már hosszú évek óta a Bohemia cseh-magyar baráti társaság elnöke, s így gyakran járt fotózni Prágába a város történelmi nevezetességeit. Egy ilyen fotókörút alkalmával felhívták a figyelmét Prága történelmi házjegyeire, s ezeket felfedezve és fotózva érdekes könyvkatalógust jelentetett meg nagy sikerrel. A történelmi  házjegyek középkori találmánynak számítottak, ezek a míves művészeti alkotások igazították el az embereket, kit hol találnak meg, hiszen akkor még nem voltak házszámok. Az egyes házjegyek rámutattak a mesterségekre, céhekre, lovagi címerekre, vendéglőkre vagy egyszerűen csak fontos, nevezetes házakra.” A megnyitón magam is megcsodáltam a művészeti alkotásokat, amelyeket Zachár Ottó színes fotóin megörökített. Csak illusztrációképpen megemlítek néhányat. A Valdštejn utcai az Arany naphoz címzett házat 1623 óta díszíti ez a jel, s az első tulajdonosa II. Rudolf császár ezüstedényeinek gondozója volt. A prágaiak azt tartották, hogy amíg ilyen jóságosan mosolyog a nap, mint a házjegyen, addig nem lehet baj. Jelenleg a J. A. Komenský Pedagógiai Múzeum székhelye az épület. A híres hegedűkészítő háza a Három hegedűhöz címzést viselte. De voltak a jelek között állatok is, így oroszlánok, tigrisek, kígyók, hattyúk. Számomra nagyon érdekes jel volt még a Kőszűz és az Arany angyalhoz címzett házjegy is. A történelmi prágai házjegyek
napjainkban gazdagítják az Óváros, a Kisoldal és a Hradzsin patinás utcai hangulatát és sokszor középkori mondák is fűződnek hozzájuk. A Prágát felkereső vendégek némi képzelőerővel találkozhatnak az ódon házak egykori lakóival. Aki tehát látni szeretné Prága legszebb házjegyeit, látogasson el augusztus 21-ig a komáromi Limes Galéria Dúdor István-kiállítótermébe.

Dr. Bende István

DUNATÁJ HETILAP 31/2017

hirdetés
Previous articleKia Rio 1.4 CRDi Platinum: A legjobb motoralternatíva
Next articleEgyelőre csak az MKP jelöltlistája ismert