HAZA KÜLFÖLD Prága segítséget ajánlott fel Budapestnek a schengeni határ őrzéséhez

Prága segítséget ajánlott fel Budapestnek a schengeni határ őrzéséhez

1523
hirdetés
Beremend, 2015. szeptember 23. Horvát buszokkal érkezett migránsok gyalogolnak az õket elszállító magyar autóbuszokhoz a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelõhelyen 2015. szeptember 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Beremend, 2015. szeptember 23.
Horvát buszokkal érkezett migránsok gyalogolnak az õket elszállító magyar autóbuszokhoz a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelõhelyen 2015. szeptember 23-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Csehország segítséget ajánlott fel Magyarországnak a schengeni határ őrzéséhez – közölte a cseh védelmi miniszter szerdán este Prágában.

    Martin Stropnicky közlése szerint a minisztérium és a hadsereg közösen elemzi, mit tudnának Magyarországnak nyújtani. A cseh hírügynökség úgy értesült, hogy Prága határőrzésre szolgáló eszközök kiküldését mérlegeli a megfelelő katonai személyzettel együtt.
Újságíróknak azt mondta, hogy Csehország segítséget ajánlott fel Magyarországnak a schengeni határ védelméhez. „Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat konkrétan, gyakorlati téren is. Jelenleg a Cseh Köztársaság hadseregével együtt elemezzük lehetőségeinket, mit tudnánk nekik nyújtani” – pontosította bejegyzését a miniszter.
Cseh források szerint Prága határőrizeti műszaki eszközöket és néhány tucatnyi képzett kezelő személyzetet, katonát küldhetne Magyarországra. Már korábban felmerült, hogy a csehek az emberek mozgását figyelő speciális műszaki eszközöket küldhetnének.
A cseh védelmi tárca szerdán megerősítette, hogy szükség esetén akár 5000 katonát is tud mozgósítani a cseh határok védelmére. Ugyanakkor Prága kész kisebb létszámú katonai csoportokat küldeni a szír határ mentén elterülő menekülttáborokba is.
A cseh hadsereg szerdán délután hadgyakorlatot kezdett, melynek keretében a Libavá katonai körzetben egy humanitárius tábor építését fogják begyakorolni a katonák.

MTI

hirdetés
Previous articleAndrás-napi vásár
Next articleMi így üdültünk Hévízen!