HAZA BELFÖLD Politikai rendőrségnek minősítette Ficóék szélsőségesség elleni alakulatát a Mi Szlovákiánk Néppárt

Politikai rendőrségnek minősítette Ficóék szélsőségesség elleni alakulatát a Mi Szlovákiánk Néppárt

999
hirdetés

A kormány valós ellenzékének megfélemlítése céljából létrehozott politikai rendőrségnek minősítette Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt a különleges rendőrségi alakulatot, amelyet előző nap Robert Fico kormányfő mutatott be, a szélsőségesség elleni küzdelem új eszközeként.

    A terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcra szakosodott egység nem más, mint politikai rendőrség – szögezte le a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Marián Kotleba. Hangsúlyozta: a Mi Szlovákiánk Néppárt legális politikai erő, amely teljes mértékben elfogadja a Szlovák Köztársaság törvényeit, és ezért a rendőri egység létrehozását olyan megfélemlítési kísérletnek tartja, amellyel a kormány el akarja hallgattatni a valós ellenzéket, s amelynek hátterében a hatalom arroganciája mellett a párt növekvő támogatottságát lehet sejteni.
A különleges rendőri egység létrehozására a parlamenti ellenzék két nagyobb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve a leginkább populistaként jellemzett Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) jóváhagyólag, de kétkedőn s az új eszköz hatékonyságát megkérdőjelezve reagált.
A szélsőségesség elleni küzdelem eszköztárának kiszélesítését a többségében balliberális és a kormánnyal szemben kritikus szlovák sajtó csütörtöki kommentárjaiban lényegében dicséretesnek értékelte, ugyanakkor az intézkedést egyöntetűen megkésettnek minősítették, esetenként pedig a hitelességét is megkérdőjelezték.
A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) részeként kialakított, több mint száz fős egység (NJBPTE) létrehozását szerdán jelentette be Robert Fico. Az alakulat létrehozását a kormányfő a szélsőségességnek az utóbbi időszakban tapasztalt állítólagos térnyerésével, illetve a „fasizmus új hullámának” megjelenésével indokolta. A szervezet létrehozásától kezdve annak hatáskörébe tartozik minden olyan bűncselekmény kivizsgálása, amelyet a szlovák büntető törvénykönyv a terrorizmus, illetve extrémizmus címszó alatt tart számon.
Azt, hogy a különleges rendőrségi egység létrehozásába burkolt politikai üzenetnek ki a célszemélye, szerdai sajtótájékoztatóján Robert Fico is egyértelművé tette, hiszen többször is a fasiszta jelzőt használva és félreérthetetlen utalásokat téve bírálta Marián Kotleba besztercebányai megyefőnököt és pártját, például azért, mert korábban önkéntesekből „biztonsági őrjáratokat” hoztak létre egyes vasúti járatokon.
A magát keresztény-nemzeti és szociális ideák mentén meghatározó, markánsan EU- és NATO-ellenes LSNS, amelyet a pozsonyi sajtó rendszerint szélsőjobboldalinak minősít, sőt időnként lefasisztáz, az elmúlt években számottevő politikai tényezővé erősödött Szlovákiában. A tavalyi parlamenti választásokon 8 százalékot meghaladó eredménnyel bekerült a törvényhozásba is, s bár minden egyéb számottevő politikai csoportosulás elzárkózott tőle, támogatottsága a közvélemény-kutatások tanúsága szerint tovább nőtt. Támogatottsága esetleges további növekedése negatív hatással lehet a két nagyobb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szavazóbázisának nemzeti érzelmű részére, illetve az ősszel esedékes megyei választáson egyes régiókban komoly ellenfelet jelenthetnek Robert Ficóéknak, akik elől az előző megyei választáson már „elhalászták” a besztercebányai megyefőnökséget.

MTI

fotó: illusztráció, dunataj.sk

hirdetés
Previous article110 éve született Selye János
Next articleÖsszevonják a megyei és a helyhatósági választásokat Szlovákiában