HAZA KÜLFÖLD Politikai földrengést okozhat egy razzia Csehországban (befolyásos politikusokat, hivatalnokokat és vállalkozókat vettek...

Politikai földrengést okozhat egy razzia Csehországban (befolyásos politikusokat, hivatalnokokat és vállalkozókat vettek őrizetbe)

859
hirdetés

Politikai földrengést és kormányválságot okozhat Csehországban a korrupcióellenes rendőrség csütörtökre virradóra kezdődött, és a délutáni órákban is folytatódó akciója, amelyek során – a kiszivárgott értesülések szerint – befolyásos politikusokat, hivatalnokokat és vállalkozókat vettek őrizetbe – állítják egybehangzóan a cseh politikusok, a média és helyi megfigyelők.

    Az előzmények nélküli rendőrségi akció célját, illetve okát és hátterét hivatalosan egyelőre senki sem magyarázta meg a cseh közvéleménynek. A korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) az első hivatalos tájékoztatást későbbre ígérte.
    Petr Necas miniszterelnök, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke egyelőre hallgat. Miroslava Nemcová, a képviselőház elnöke bejelentette, hogy a kormányfő a helyzettel kapcsolatban pénteken délelőtt beszédet mond a parlamentben. A kormányfő hallgatását sokan bírálják.
    A parlamenti alsóház már csütörtök délelőtt azzal a kéréssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy adjon magyarázatot és tájékoztatást a korrupcióellenes rendőrség akciójával kapcsolatban. Nemcová bejelentése után a képviselőház péntekig megszakította ülését.
    Milos Zeman cseh köztársasági elnök egyelőre nem kíván kommentárt fűzni a rendőrség csütörtöki akciójához.
    „Az államfő csak a hivatalos információk alapján nyilatkozik. Péntek délelőttre magához kérette Martin Cervícek országos rendőrfőkapitányt, Petr Necas miniszterelnököt és Bohuslav Sobotkát, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökét” – közölte csütörtökön Hana Burianová elnöki szóvivő.
    A csütörtök délutánig nyilvánosságra került információkból egyértelműen az derül ki, hogy az őrizetbe vettek a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) politikusai, emberei, illetve párthoz közeli nagyon befolyásos lobbisták és vállalkozók.
    Cseh hírportálok információi szerint rendőrségi őrizetbe került mások mellett Jana Nagyová, Necas kormányfő kabinetfőnöke, Ondrej Páleník, a katonai hírszerzés volt vezetője, Petr Tluchor, az ODS volt frakcióvezetője, két volt miniszterhelyettes és néhány más személyiség.
    Az akcióban a közszolgálati hírtelevízió szerint mintegy 400 rendőr vesz részt, akik a kormányhivatalon kívül a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban, több nagyobb vállalatnál és magánlakásban is házkutatásokat tartanak.
    „Rendkívül szokatlan, hogy kommandósok törjenek be a kormányhivatalba. A helyzet nagyon komoly, de bármiféle kommentárral megvárom a hivatalos információkat” – nyilatkozott a közszolgálati hírtelevízióban Miroslava Nemcová, a képviselőház polgári demokrata elnöke. Ugyanakkor hozzátette: azt is ki kell vizsgálni, hogy ki, illetve mi van a rendőrségi akció mögött.
    „Nemzetközi botrányról van szó. Ha beigazolódnak a kiszivárgott értesülések, Necasnak és kormányának le kell mondania” – reagált Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata (CSSD) elnöke, aki jelenleg Londonban tartózkodik.
    Lubomír Zaorálek, az ellenzéki szociáldemokraták alelnöke, illetve Vojtech Filip, az ellenzéki kommunista párt (KSCM) elnöke egybehangzóan azt állítja, hogy a  kormány helyzete tarthatatlan, s le kell mondania.
    Az egész ügyet az olmützi (olomouci) államügyészség felügyeli. Helyi megfigyelők szerint ez szokatlan helyzet, amely azt is jelzi, hogy a rendőrség és az ügyészség megpróbált a prágai országos politikai vezetéstől függetlenül eljárni, illetve megakadályozni tervei kiszivárogtatását.

MTI

hirdetés
Previous articleTegnap megkezdődött a közép-európai országok államfőinek találkozója Pozsonyban
Next articleKözös kiállás a Nabucco gázvezeték mellett Pozsonyban