HAZA AUTÓVILÁG Peugeot 208 1.2 PureTech Allure: A megújult család egyik attraktív képviselője

Peugeot 208 1.2 PureTech Allure: A megújult család egyik attraktív képviselője

763
hirdetés

01Az oroszlános márka kisautói már-már ikonikusak, ez minimum a 205-ös óta érvényes. Igaz, utána kezdtek kissé elnőiesedni, ami viszont ebben a kategóriában végképp nem baj – sőt sokszor kimondottan cél. Ezt a trendet testesítni meg a 208-as, amely három év után nemrég átesett egy külső-belső frissítésen. A ráncfelvarrt modellt csúcsszereltségben, a legerősebb benzinmotorral, automata váltóval és egy új, attraktív színben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

A hűtőrács és a lökhárító módosításával megszűnt az orr töredezettsége és tagoltsága: ez a mostani sokkal homogénebb kialakítású. Az alján pedig jóval impozánsabbak a ködlámpaházat, amelyek itt némi krómbetétet sem nélkülöznek. A hátsó oldalablakok e szinten füstszínűek, a tárcsák könnyűfémek, a lámpák (mármint a hátsók) pedig a frissítés után megkapták a jellegzetes oroszlánkarmokat. Ami pedig a színt illeti, az Orange Power egyértelműen a felújított 208-as legreprezentatívabb fényezése, amit a katalógusokban történő sűrű szerepeltetése is bizonyít.

Belvilág

Az alap-kialakításon nem nagyon volt mit változtatni nem is tették: maradt a sofőr i-Cockpitnak nevezett munkahelye, az alacsonyra telepített ferraris volánnal együtt. Újdonság viszont az okostelefonok tükrözésének lehetősége (Mirror Screen) és a wi-fi; ezen kívül a korábbinál több funkció kezelhető a héthüvelykes központi kijelzőről. A kétfunkciós tempomat már a legalacsonyabb szinten is alapáras, itt lép be viszont a kétzónás légkondi és a statikus kanyarvilágítás. A szórakoztató elektronika a „kulcson” vagy a saját merevlemezen tárolt zenén kívül hagyományos CD-ket is játszik, igaz, azokat csak a kesztyűtartóból (14. ábra). Ezen kívül JPG-képnézegető funkciója is van, lásd a 13. ábrát. A navigáció és a tolatókamera már feláras volt, az előzőért 540, a parkolóradarral kiegészített kameráért 490 eurót kérnek.  Az elülső ülésfűtés ugyancsak opciós (240 €). Ami pedig a helykínálatot illeti, a kategória jobb átlaga, beleértve a 300 liter feletti alapméretű csomagtartót is; ennek viszont egyértelmű hátránya, hogy bővítésekor jókora fenékküszöb keletkezik.

Az országúton

Az autót mozgató legerősebb benzinmotor a háromhengeres 1,2-es feltöltött változata volt.  Kellően erős és rugalmas, bár csúcsnyomatéka nem biztos, hogy már 1500-as fordulaton megérkezik, és végképp nem biztos, hogy 5500-ig megmarad; viszont a tartomány tényleg elég széles a komfortos használathoz. Az Aisintől származó hatgangos automata nem a leggyorsabb fajta, és kapcsolásai sem észrevétlenek, de e két fogyatékosság egyike sem éri el a zavaró szintet. Nem is beszélve arról, hogy SPORT állásban (mert ilyen is van neki) sokkal fickósabban kezd viselkedni. Ezen kívül a kézi váltónál 4 km/ó-val nagyobb végsebességet garantál, átlagfogyasztásban pedig ugyanazt tudja. A fogyasztás egyébként optimális körülmények között (sík út, 90 körüli egyenletes tempó, kis terhelés) megdöbbentően alacsony szinten tartható, lásd a 39. ábrát; rendeltetésszerű használat esetén azonban 6 liter körüli, vagy inkább feletti értékekkel kell számolnunk. A motor egyébként a nevéhez híven tényleg eléggé tiszta, bár a 104 grammos kilométerenkénti széndioxid-kibocsátás a hatékonyan működő start-stop rendszernek is köszönhető.  A rugózás kellemesen kemény, de nem rázós, az egész autón pedig egyszerre érződik korából adódó érettsége és frissítésének hozadéka…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1199 cm3
Teljesítmény: 81 kW (110 LE)@5500
Nyomaték: 205 Nm@1500–5500
Sebességváltó: hatfokozatú Quickshift automata
Legnagyobb sebesség: 194 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,9 s
Gyári átlagfogyasztás: 4,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6 l/100 km
CO2-kibocsátás: 104 g/km
H/Sz/M: 3937/1739/1460 mm
Csomagtér:  311–1152 l
Üzemanyagtartály: 50 l

A modellcsalád induló ára: 9490 €
A tesztelt típus induló ára: 14 990 €

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleFolytatódik a fűnyírás
Next articleA Selye János Gimnázium tanulóinak sikerei a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen