HAZA KÜLFÖLD Petro Porosenko tanácsadója lesz Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő

Petro Porosenko tanácsadója lesz Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő

828
hirdetés

230px-Mikuláš_Dzurinda_2011Petro Porosenko ukrán elnök tanácsadója lesz Mikulás Dzurinda kétszeres volt szlovák kormányfő és külügyminiszter – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséggel maga Dzurinda szerdán.

    „Az ajánlatot tegnap kaptam és rövid megfontolás után úgy döntöttem, hogy elfogadom” – mondta az exkormányfő, aki a jövőben az ukrán államfő külügyi tanácsadóinak egyike lesz. Hozzátette: Ukrajnában kulcsfontosságú politikai és gazdasági reformok megvalósításában kell majd segédkeznie.
    Dzurinda szerint Szlovákia – mivel már átesett a gazdasági átalakulás ezen időszakán – példamutató lehet Ukrajna számára, amely – mint mondta – „a nyugathoz akar tartozni és nagy megújulásra van szüksége.”
    Mikulás Dzurinda rövid időn belül már a második volt szlovák kormánytag, aki tanácsadói szerepet vállal a jelenlegi ukrán vezetésben. Idén februárban Ivan Miklos kétszeres volt pénzügyminiszter, a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője jelentette be, hogy főtanácsadói posztot vállalt el Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter mellett. Miklos szerint az ő feladata a helyi adórendszerrel összefüggő kérdések megoldása, illetve a költségvetés átszervezése lesz.
    Mikulás Dzurinda és Ivan Miklos alapító tagjai és meghatározó egyéniségei voltak a szlovák jobboldal egykoron meghatározó – ám az elmúlt években szinte teljesen lemorzsolódott – pártjának, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártnak (SDKÚ-DS), több egymást követő szlovák kormányban egyidejűleg vállaltak szerepet. Mikulás Dzurinda kormányaihoz köthető Szlovákia európai uniós tagfelvétele, illetve NATO-csatlakozása is. Ivan Miklos neve ugyanakkor külföldön leginkább a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylésével, az egykulcsos adórendszer bevezetésével, valamint Szlovákia euróövezeti csatlakozásának előkészítésével kapcsolatban vált ismertté.
    A két politikus tavaly nyáron együtt lépett ki az SDKÚ-DS-ből és bár parlamenti képviselői mandátumukat megtartották, azóta nem voltak különösebben aktívak a szlovák politika élvonalában. Mindeközben anyapártjuk lemorzsolódása tovább folytatódott, az azóta eltelt egy évben a Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártot szinte az összes közvélemény-kutatás a parlamenti küszöb alatt mérte.


MTI

fotó: wikipedia

hirdetés
Previous articleAz adománygyűjtés tovább folytatódik a kárpátaljaiak megsegítésére
Next articleKomárom város leltárában van a NINCS?!