HAZA KÜLFÖLD Pénzbüntetésre ítélték a szlovák gyerekeket hamis lakcímre bejelentő burgenlandi polgármestert

Pénzbüntetésre ítélték a szlovák gyerekeket hamis lakcímre bejelentő burgenlandi polgármestert

3000
hirdetés

Kilencezer euró pénzbüntetést szabott ki csütörtökön a bíróság egy burgenlandi polgármesterre, aki hamis lakcímre jelentett be gyerekeket a szomszédos Szlovákiából azért, hogy a helyi iskolába járhassanak – számolt be róla az osztrák média.

Az észak-burgenlandi Lajtakörtvélyes (Pama) település polgármestere beismerte: saját, illetve édesanyja lakcímére jelentett be szlovák gyerekeket azzal a céllal, hogy a helyi iskola tanulói lehessenek. Mint mondta, a gyerekek korábban a burgenlandi faluban jártak óvodába is.
Korábbi sajtóértesülések szerint az utóbbi években elterjedt gyakorlattá vált burgenlandi kistelepüléseken, hogy szlovák, illetve magyar kisdiákokat jelentettek be burgenlandi lakcímekre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna. A burgenlandi ügyészség tavaly májusi tájékoztatása szerint több mint egy tucat burgenlandi településen indult vizsgálat hasonló gyanú alapján. A perek nagy része névtelen feljelentések alapján indult. Az ORF közszolgálati televízió értesülése szerint a politikai pártok csatározása áll a háttérben.
A lajtakörtvélyesi polgármester 2004 és 2009 között összesen 14 gyereket íratott így be színlelt lakcímre a faluban. A település első embere hangsúlyozta, hogy jó szándék vezérelte, és hogy csak ideiglenes lakóhelyként tüntették fel a lajtakörtvélyesi címeket, ezért a falu támogatást nem kapott a gyerekek után.
A polgármestert hivatali visszaélés miatt marasztalták el. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy beismerő vallomást tett, és hogy tettéből nem származott anyagi előnye sem neki, sem a településnek.

MTI

hirdetés
Previous articleTörvénnyel szabályozná a kisebbségi kultúra támogatását a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala
Next articleEU-s polgárnak érzi magát a szlovák lakosság több mint kétharmada