HAZA RÉGIÓ Példaértékű regionális együttműködés határon innen és túl

Példaértékű regionális együttműködés határon innen és túl

794
hirdetés

IMG_6122A Pons Danubii határon átnyúló  együttműködési társulás tartotta közgyűlését a Tatai Közös Önkormányzati Hivatalban. Az európai területi társulások lehetőséget nyújtanak önkormányzatoknak, régióknak és az államoknak, hogy határon átnyúló, transznacionális vagy régiók közötti együttműködést hozzanak létre más tagállam vagy harmadik államok jogalanyaival és így valósítsák meg közös céljaikat.

A szervezet magyar és felvidéki települések összefogásával jött létre, 2011-ben jegyezték be. Tagjai magyar részről Tata, Kisbér, Komárom, Oroszlány, szlovák részről Gúta, Ógyalla, Észak-Komárom. Célja az Európai Unió társfinanszírozásában, területi együttműködésben megvalósuló programok végrehajtása, a gazdasági, társadalmi kohézió elősegítése.

A szervezet létrehozását Tata polgármestere, Michl József szorgalmazta látva az Esztergom térségében már jól működő Ister Granum nevű csoportot.

– Kezdetben hozzájuk próbáltunk csatlakozni, de erre már nem volt lehetőség, ezért tárgyalásokat folytattunk a környék polgármestereivel. Így jött létre a Pons Danubii. A mostani közgyűlésen az eddigi eredményeinket értékeltük, s a jövőbeni tervekről is szó esett – tájékoztatott Michl József.

A komáromi polgármester, dr. Molnár Attila rendkívül jó kezdeményezésnek tartja, hogy létre jöhetett a csoportosulás.

– Fontos számunkra a tagság, hiszen néhány uniós pályázatot csak ezen keretek között lehet benyújtani, közös fejlesztéseket megvalósítani. Észak-Komárommal folytatni kívánjuk az együttműködést újabb területeken, nemcsak az oktatás és a közös közszolgáltatás, hanem a gazdaság terén is nagyobb impulzussal.

A települések új elnököt is választottak, a szabályoknak megfelelően. A korábbi megállapodás értelmében ötévente váltakozva a két legnagyobb település, Észak-Komárom és Tata vezetői töltik be ezt a pozíciót. Így most egyhangúlag Michl Józsefet választották elnöknek, alelnöknek pedig Stubendek Lászlót. A Pons Danubii igazgatója továbbra is Bara Zoltán marad még egy évig. Az új elnök, Michl József elmondta, hogy szeretnék Érsekújvár várost is bevonni a csoportba. Bara Zoltán ismertette a 2010-14 közötti tevékenység részleteit. Mint mondta, 2006 óta lehetséges ilyen szervezetek létrehozása, s jelenleg Európában 49 csoport működik. A Pons Danubiit a magyar kormányzat is szívesen mutatta be külföldön, hiszen munkája példaértékű.

– A legerősebb társulás vagyunk az országban, hárommillió-százezer euró az a pénzügyi keret, melyet pályázatok útján szereztünk meg. Pályázataink köztt volt webtelevízió létrehozása, szakmai képzések, állásbörzék szervezése, a Komárom-Gúta-kerékpárút megépítése – fejtette ki Bara Zoltán. Az elkövetkező években szeretnék kihasználni a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Operatív Program, illetve a Duna-stratégia pályázatait.

tata.hu

hirdetés
Previous articleA gyenge forint ismét élénkíti a bevásárlóturizmust
Next articleNem vicces, de legalább nem alpári a magyar stand-up film